На закон про зростання мита на вивезення металобрухту накладено вето

  Президент України Петро Порошенко застосував право вето до закону "Про внесення зміни до статті 13 Закону України" Про зовнішньоекономічну діяльність "щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" та повернув цей закон для повторного розгляду Верховною Радою зі своїми пропозиціями.  

 Законом встановлювалися ставки експортного мита на металобрухт в розмірі 30 євро за 1 тонну. "Цим положенням фактично втричі підвищується діюча ставка на відходи та брухт чорних металів, яка зараз повинна складати 10 євро за 1 тонну відповідно до Закону" Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів "і міжнародним зобов'язаннями Україн. Тому зазначене положення Закону порушує міжнародні зобов'язання України як члена СОТ ", - зазначив Порошенко.      

Відповідно до звіту Робочої групи з питань вступу України до СОТекспортне мито на відходи та брухт чорних металів повинна бути зменшена до 10 євро за тонну протягом шестирічного періоду після вступу України до СОТ в 2008 році.  

 Президент також підкреслив, що пропоноване Законом підвищення експортного мита на відходи та брухт чорних металів не відповідає положенням угоди про асоціацію між Україною та ЄС.  

 У той же час президент погодився, що збільшення експорту брухту чорних металів призводить до різкого скорочення запасів чорних металів і дефіциту брухту в країні, особливо протягом останніх двох років. Порошенко запропонував парламенту викласти назву закону в новій редакції: "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку". Він запропонував встановити тимчасово, строком на один календарний рік з дня набрання чинності цим Законом, ставки експортного мита на товари, зазначені в пункті 1 Закону "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" - 30 євро за 1 тонну.    

21 квітня Верховна Рада підвищила експортне мито на відходи та брухт чорних металів з 10 до 30 євро за тонну.

Автори законодавчої ініціативи вважають, що прийняття цього закону дозволить стабілізувати ситуацію в металургійній галузі та суміжних секторах.    

28 квітня представництво Євросоюзу в Україні висловило стурбованість пропозицією Верховної Ради збільшити експортні мита ЄС на металобрухт.

Джерело: ЛIГАБiзнесIнформ