Уряд України всерйоз задумався про скасування додаткових імпортних мит

На засіданні Всесвітньої торгової організації, яка відбудеться 28 квітня 2015 року, за участю української сторони буде розглядатися питання доцільності введення Україною додаткового мита на імпортну продукцію в розмірі 5-10%.

Уряд і сам вже задумався про дієвість та ефективність даних заходів. З одного боку, це, звичайно ж, дозволить поповнити скарбницю держави засобами, в яких вона так зараз потребує. З іншого ж боку, це погіршує становище не тільки населення і бізнесу України, а й самих вітчизняних виробників, які працюють на експорт. Адже закупівля сировини для виробництва товарів стала дорожче, а відповідно і собівартість кінцевих продуктів буде вище, що в гіршу сторону відіб'ється на експортних поставках.

Законодавством наказано введення додаткових мит на імпортні продукти харчування до 10%, на всю іншу продукцію - 5%. Дія законопроекту триватиме впродовж одного року. Тим не менш, в Кабінеті міністрів вже заговорили про те, що буде можливо дострокове зняття даних мит або хоча б їх пом'якшення. Однак, цей захід буде застосований тільки у разі поліпшення платіжного балансу країни (що, до слова, зараз малоймовірно). «Як ви знаєте, максимальна дія цих мит - один рік. Однак якщо ситуація з платіжним балансом стабілізується, уряд готовий розглянути питання їх дострокової відміни. Більш того, можливий варіант з їх якщо не зняттям, то пом'якшенням», - прокоментував ситуацію радник прем'єр-міністра України Валерій П'ятницький.

Дану думку також підтримує президент Американської торговельної палати в Україні Тарас Качка. За його словами, багато хто закриd очі на власне закономірність введення додаткових мит. Згідно з умовами та правилами СОТ Україна не повинна була цього робити. Тим не менш, навіть якщо закрити на це очі, залишається головне на сьогоднішній день питання - а чи є економічна доцільність їх введення? Адже після початку дії додаткового збору з імпортної сировини, положення експортоорієнтованих вітчизняних галузей на зовнішньому ринку сильно погіршилося.