Валютне регулювання: торжество несвободи

3 березня 2015 року голова Національного банку України Валерія Гонтарєва анонсувала новий пакет адміністративних заходів, покликаних, за задумом чиновників банківського регулятора¸ допомогти стабілізації ситуації на фінансовому ринку.

Невдовзі на сайті НБУ були опубліковані два його постанови (№160 і №161 від 3 березня 2015), що розкрили зміст цих самих заходів.

При цьому переважна більшість обмежень, які повинні були діяти тимчасово - до 3 березня ц.р., були продовжені тепер уже до 3 червня 2015-го, з додаванням ряду нових.

Зокрема, відтепер юрособам для покупки валюти знадобиться довідка з податкової про відсутність заборгованості по податках, зборах, платежах, а в окремих випадках - і акт цінової експертизи, а ще - довідка з Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, що підтверджує відсутність ознак фіктивності здійснення цієї операції.

НБУ постановою від 03.03.2015 р. № 160 подовжив дію обмеження на розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів, передбачені в ст.ст. 1 та 2 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.1994 р. № 185/94-ВР. Вони й надалі будуть обмежені строком, що не перевищує 90 календарних днів.

Також Нацбанк, зберігши норму про обов'язковий продаж 75% валютної виручки, встановив вимогу, щоб розрахунки за експортними та імпортними операціями не перевищували 90 днів. Сталося це невдовзі після того, як парламентський блок прокочував в парламенті першу спробу проштовхнути свіжоспечений урядовий законопроект про скорочення до 90 днів терміну обов'язкового повернення валютної виручки.

Ще попередньою постановою №124 «Про особливості здійснення деяких валютних операцій» Національний банк зобов'язав банки погоджувати всі платіжні операції з імпортерами, якщо сума здійснюваної операції перевищує 50 тисяч доларів.

НБУ вирішив підвищити з 04.03.2015 облікову ставку з 19,5% до 30,0% річних (постанова Правління Національного банку України № 154 від 02.03.2015) з відповідним коригуванням процентних ставок за активними та пасивними операціями Національного банку України з регулювання ліквідності банківської системи.

Водночас з метою уникнення негативних наслідків для стабільності банківської системи визнано доцільним обмежити вплив підвищення облікової ставки на вартість уже наданих банкам стабілізаційних кредитів – їх вартість не зміниться.