Верховна Рада прийняла Закон про скасування обов"язкового використання печаток

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичнимиособами - підприємцями».

Законом внесено зміни до низки законодавчих актів, якими виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання) та необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування.

Цей закон впорядковує деякі законодавчі акти України в частині використання юридичними особами та фізичними особами-підприємцями печаток на документах. Після набуття законом чинності документи не можуть визнаватися недійсними через відсутність печатки.

Він також забороняє державним органам вимагати наявність печатки і вводить за таке адміністративну відповідальність. Якщо ж держоргани не захочуть приймати документи у юросіб або ФОП через відсутність печатки, то їм загрожує штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів.

Достовірність копії документа, яка подається в держорган, також може бути засвідчена лише підписом уповноваженої особи. Тобто нотаріальне завірення копії не обов’язкове, якщо така вимога не встановлена законом.

За власним бажанням підприємства можуть використовувати печатки, але їх відсутність більше не матиме юридичних наслідків.

Законопроект набуде чинності через три місяці після його публікації.