Стандарт екологічної безпеки Євро-5. Що потрібно знати автовласникам.

З 1 січня 2016 року в Україні вступив у дію стандарт екологічної безпеки Євро-5. Введення цього стандарту внесе деякі зміни в життя українських автовласників. Експлуатацію автомобілів, які не відповідають вимогам норми цього самого Євро-5, поки не заборонять, однак ввезення на територію України та перша реєстрація автомобіля, який не відповідає нормам Євро-5, тепер стали неможливими. Якщо ж ви купили автомобіль, який раніше вже стояв на обліку в Україні і їздив з українськими номерами, то проблем з реєстрацією також не буде. У випадку, якщо автомобіль був ввезений на територію України до 31.12.2015, то перша реєстрація буде допустима в 2016 році, навіть якщо авто не підпадає під стандарт Євро-5. Зміни до ввезення не торкнулися та осіб, які переїжджають в Україну на ПМП. Особа, переїжджає на ПМЖ, має право привезти і поставити на облік будь-який автомобіль незалежно, чи відповідає він нормам Євро-5. При перетині кордону України транзитно, ніяких обмежень до в'їзду і виїзду не застосовується.  Зауважимо, що, якщо в технічних характеристиках авто не вказаний цей стандарт, якщо автомобіль спочатку не відповідав Євро-5 - то ніхто не має права застосовувати до нього вимоги цього стандарту. При цьому нагадаємо, що проходження техогляду для некомерційних легкових автомобілів стане обов'язковим з 01.11.2019. Штрафи за те, що авто не відповідає нормі Євро-5 не передбачено. Якщо автовласник самостійно не переобладнав авто і він відповідає специфікації заводу-виготовлювача - жодної адміністративної відповідальності він не понесе.

Євро-4 - екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах автомобілів, введений в Євросоюзі в 2005 році.

Сертифікат Євро-4 підтверджує відповідність автомобіля або будь-якого іншого транспортного засобу європейським екологічним стандартам, основним показником якого є рівень викиду в атмосферу шкідливих речовин - вуглекислого газу, оксидів азоту та вуглеводнів.

Євро-5 - стандарт обов'язковий для всіх нових вантажних автомобілів, що продаються в Євросоюзі, з жовтня 2008 року і для всіх легкових авто - з 1 вересня 2009 року.

Норми по викидах: СН до 0,05 г / км, CO до 0,8 г / км і NOy до 0,06 г / км.