Правила користування „зеленим” та „червоним” коридором

Статтею 366 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI затверджено двоканальну систему митного контролю товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України громадянами.

1. Двоканальна система – це спрощена система митного контролю, яка дає громадянам змогу здійснювати декларування, обираючи один з двох каналів проходу (проїзду транспортними засобами особистого користування) через митний кордон України.

2. Канал, позначений символами зеленого кольору („зелений коридор”), призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.

3. Канал, позначений символами червоного кольору („червоний коридор”), призначений для всіх інших громадян.

4. Громадянин самостійно обирає відповідний канал („зелений коридор” або „червоний коридор”) для проходження митного контролю за двоканальною системою.

5. Обрання „зеленого коридору” вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

6. Громадяни, які проходять (проїжджають) через „зелений коридор”, звільняються від подання письмової митної декларації. Звільнення від подання письмової митної декларації не означає звільнення від обов’язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

 

"Зелений коридор" обирають, якщо ввозять наступне:

Особисті речі:

* два мобільні телефони, одна відеокамера, один фотоапарат, два переносні персональні комп'ютери;

* спортивне спорядження;

* особисті прикраси, які були у користуванні;

* одяг, взуття, призначені виключно для власного користування;

* 500 мл туалетної води та/ або 100 мл парфумів;

* інші предмети для особистого користування.

Товари, призначені для відчуження, в т. ч. для дарування, загальна вартість яких менше 500 євро та вага яких не перевищує 50 кг.

Готівкову валюту України або іноземну валюту в сумі менше, ніж 10 000 євро (в еквіваленті) на одну особу.

Алкогольні напої: горілчані вироби (горілка, коньяк, віскі та інші) у кількості 1 л, вино - 2 л, пиво - 5 л.

Тютюнові вироби: 200 цигарок або 50 сигар чи 250 г тютюну (або 250 г цих виробів).

Харчові продукти для власного споживання на суму не більш як 200 євро:

* в упаковці виробника (призначеній для роздрібної торгівлі) - 1 упаковка або загальною масою не більше, ніж 2 кг кожного найменування;

* без упаковки - до 2 кг кожного найменування;

* неподільний продукт, готовий до безпосереднього вживання, - 1 шт. кожного найменування.

Лікарські засоби у кількості, що не перевищує 5 упаковок кожного найменування на одну особу (крім тих, які містять наркотичні чи психотропні речовини) або що не перевищує зазначену в рецепті (наявному в особи), виданому на ім'я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров'я.

Проходження митного контролю по "зеленому коридору" звільняє громадян від заповнення митної декларації. Норми переміщення товарів, готівки, тютюну, харчових продуктів та алкогольних напоїв "зеленим коридором" діють раз на 24 години.

Пам'ятайте, обравши "зелений коридор", ви підтверджуєте відсутність у вас будь-яких предметів, які підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню і які заборонені або обмежені до ввезення в Україну.

"Червоний коридор" обирають, якщо ввозять:

Товари та предмети, на які необхідні дозвільні документи:

* боєприпаси та вибухові речовини;

* предмети старовини та мистецтва;

* будь-яка зброя;

* радіоактивні матеріали;

* отруйні й сильнодіючі речовини, ліки;

* об'єкти флори та фауни;

* інші, визначені законами України.

Товари, загальна вартість яких менше 500 євро та вага яких не перевищує 50 кг й ввозяться частіше одного разу протягом однієї доби, а також загальна вартість яких перевищує 500 євро та/або 50 кг.

Готівкову валюту України або іноземну валюту в сумі понад 10 000 євро (в еквіваленті) на одну особу.

Дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння та вироби з них.

Домашні тварини за наявності оригіналів міжнародних ветеринарних сертифікатів країн, з яких походять ці тварини.

Проходження "червоного коридору" передбачає заповнення громадянами митної декларації, а у разі наявності товарів, які перевищують встановлені норми - і сплату податків.

При цьому, якщо ви ввозите товари:

* загальна митна вартість яких менше 500 євро та вага не перевищує 50 кг й ввозяться частіше одного разу протягом однієї доби; загальна митна вартість яких від 500 до 10 000 євро та/або вага яких перевищує 50 кг, такі товари оподатковуються ввізним митом у розмірі 10% митної вартості, податком на додану вартість.

* загальна митна вартість яких більше, ніж 10 000 євро, такі товари оподатковуються ввізним митом за повними ставками згідно з Митним тарифом України, податком на додану вартість.

Податки нараховуються із розрахунку вартості товарів, для чого вам слід пред'явити митнику товарні чеки, ярлики та інші наявні документи.

Якщо такі документи у вас відсутні, митники будуть вимушені визначити митну вартість товарів на підставі цін на ідентичні або схожі товари.

Пам'ятайте, що у митній декларації ви маєте зазначати точні відомості про наявні у вас товари, їх кількість і найменування.