Бухгалтеру! У нову систему електронних ПДВ-рахунків внесли зміни

Верховна Рада повторно заслухала та прийняла в цілому  законопроект №2173а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість». Опісля кількох невдач, за документ таки проголосувало 233 народних депутати.

Зауважимо, згідно з пояснювальною запискою, метою документа є внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України для удосконалення функціонування системи електронного адміністрування для ефективного її запровадження на постійній основі з 1 липня 2015 року.

Зокрема, законопроект надає можливість підприємствам складати раз на місяць (в останній день місяця) зведені податкові накладні у разі здійснення постачання товарів (послуг), постачання яких має безперервний або ритмічний характер (як платникам так і неплатникам ПДВ).

Крім цього, документ пропонує визначити, що на кошти, які знаходяться на електронних рахунках платників, не поширюється дія Закону України «Про виконавче провадження», та зобов’язати зняти арешт з коштів, на які такий арешт був накладений.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, нова система автоматичного обліку ПДВ, яка запрацювала з 1 липня, привела підприємства енергетики до патової ситуації. Якщо не внести зміни до Податкового кодексу, це загрожуватиме стабільній роботі енергоринку.