Декларуванню підлягають продаж та купівля інвестиційних активів

При здійсненні фізичними особами операцій з торгівлі цінними паперами, які відповідно до вимог законодавства провадяться за участю торговця цінними паперами, податковим агентом є такий професійний торговець (крім операцій з цінними паперами, визначеними у пп. 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України , зокрема, при укладанні договору купівлі-продажу (міни) цінних паперів, за яким торговець виступає однією із сторін.

При цьому, такий торговець повинен виконати всі функції податкового агента, встановлені ПКУ та Методикою визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента, розробленою відповідно до пп. 170.2.9 п. 170.2 ст. 170 ПКУ.

Також, запровадження обов’язку податкового агента для професійного торговця цінними паперами, включаючи банк, не звільняє фізичну особу – платника податку від обов’язку декларування результатів усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами, за винятком випадків, зазначених в пп. 170.2.8 п. 170.2 ст. 170 ПКУ.

Нагадуємо, що подати декларацію про майновий стан і доходи потрібно до 1 травня 2015 року.