Нацбанк встановлює та посилює правила по перерахуванню валюти

В телеграмі Нацбанку №25-02002 / 101 317 "Про використання індикаторів підозрілих фінансових операцій",йдеться про про те, що українські банки зобов'язали перед продажем людям і компаніям інвалюти і її перерахуванням за кордон запитувати більше відомостей і перевіряти їх достовірність.

Встановлюються додаткові вимоги до чотирьох типів операцій:

- купівля валюти для подальшого перерахування за кордон:

- переклад в іншу країну є на рахунку ВКВ;

- відправка за кордон гривні ;

- та отримання закордонних кредитів або поворотної фінансової допомоги.

Якщо раніше для покупки валюти на міжбанку банк запитував у компанії документи за контрактом, під який вчиняється придбання, то тепер він почне збирати додаткову інформацію про саме підприємство і його роботі.

"Потрібно буде запитувати відомості про обіг підприємства, його податкову декларацію, баланс з податковою відміткою. Все це повинно аналізуватися у фінустанові і зіставлятися з обсягами операцій. Якщо, наприклад, з'ясується, що оборот компанії складає 5 млн дол., А вона хоче купити 10 млн дол., то їй, швидше за все, буде відмовлено у проведенні операції ", - навів приклад директор департаменту казначейства Євробанку Василь Невмержицький.

Ще жорсткіше будуть перевірятися платежі, що направляються в офшорні юрисдикції, а також в країни Балтії - вимоги за ними Нацбанк прописав окремо. Зобов'язавши банкірів не просто запитувати інформацію про відправників грошей у цих напрямках, але і збирати максимум даних про одержувачів коштів.

Фінансисти не мають право робити платіж, поки не дізнаються, хто є кінцевим власником (власниками) компанії-одержувача українських грошей - у них повинні бути копії всіх правовстановлюючих документів. А також податкові декларації цих компаній, з документами про походження коштів. При цьому наш відправник грошей повинен буде довести економічну доцільність операції з офшорною компанією або балтійським підприємством.

Нацбанк коментує, що  загальна мета посилення правил купівлі валюти і її перерахування очевидна - банк перекладає на фінустанови відповідальність за здійснювані перерахування. Вони більше не зможуть, не вникаючи в діяльність клієнтів, на автоматі перераховувати кошти.