Австрію виключено з Переліку країн, затвердженого для цілей трансфертного ціноутворення

За пропозицією Міністерства фінансів, Кабінет Міністрів України виключив Австрію з Переліку країн, затверджених для цілей трансфертного ціноутворення.

 Мета Міністерства фінансів України – збільшення надходжень бюджету за рахунок розширення податкової бази, перш за все – за рахунок детінізації економіки та боротьби з ухиленням від сплати податків. З цією метою Уряд посилює контроль над трансфертним ціноутворенням, для чого 14 травня 2015 року затвердив Перелік країн, що був розроблений для застосування правил трансфертного ціноутворення. До цього переліку внесено країни, операції з якими вважаються контрольованими.

Згідно з правилами Переліку, є три законодавчо визначені критерії, яким мають відповідати держави (території), аби бути включеними до нього. На момент складання Переліку, Австрія відповідала всім трьом критеріям. Зокрема, країна вноситься до Переліку, якщо:

1) ставка податку на прибуток є на 5 чи більше відсотків меншою, ніж в Україні (на момент складання Переліку в Австрії основна ставка податку на прибуток складала 25%, але кілька категорій бізнесу могли мати ставку 0 чи 2,5%);

2) не розкриття країною у публічному доступі інформації щодо власників компаній;

3) у країни не укладено з Україною міжнародні договори з положеннями про обмін інформацією (на сьогодні діє Конвенція між Урядом України і Урядом Республіки Австрія про уникнення подвійного оподаткування, якою передбачений обмежений обмін податковою інформацією).

 Проте після ухвалення Переліку Уряд Австрії направив до Уряду України дипломатичну ноту, в якій повідомив про нещодавні зміни, що відбулись в Австрійському законодавстві. Зокрема, Австрія:

 - скасувала пільгові ставки з податку на прибуток;

- внесла відповідні зміни в законодавство про розкриття країною у публічному доступі інформації щодо власників компаній. Це відображено у новому звіті Глобального форуму з прозорості та обміну податковою інформацією;

-  надала згоду на перегляд та повторне підписання Конвенції про уникнення подвійного оподаткування задля розширеного обміну податковою інформацією.

Враховуючи ці зміни, що відбулись в законодавстві  Австрії, ця країна більше не відповідає критеріям для включення до Переліку. У зв’язку з цим 1 липня 2015 року за пропозицією Міністерства фінансів Кабінет Міністрів прийняв рішення  щодо виключення Австрії з цього Переліку.

За матеріалами Урядового порталу