Нові правила відеоконтролю на митницях

Наказ Міністерства фінансів України 10.02.2016  № 43 визначає призначення, структуру та технологію використання інформаційно-телекомунікаційної системи відеоконтролю Державної фіскальної служби України (ДФС).

Система відеоконтролю створюється з урахуванням перспектив розвитку ДФС та базується на таких принципах: 

 - функціонування СВК на законних підставах і відповідно до законодавства України;

 - побудова високотехнологічної й ефективної СВК на централізовано встановленій координації і управлінні всіх її складових частин і елементів. Така координація забезпечується наявністю єдиного центру управління;

 - використання інформації СВК як для прийняття оперативних рішень, так і для тактичного планування на основі її аналізу;

 - готовність СВК відображати та фіксувати в режимі «реального часу» порушення та поточні процеси одночасно на всіх контрольованих територіях;

 - використання інтелектуальних компонентів СВК для забезпечення протидії можливим порушенням.

СВК створюється з урахуванням потреби в отриманні, обробці та накопиченні інформації від усіх об'єктів інфраструктури митних органів, де здійснюються митний контроль та оформлення, та прилеглої до них території, необхідної для забезпечення належного митного контролю.

 Власником СВК та інформації, що в ній обробляється, циркулює та накопичується, є ДФС.

 Система повинна охоплювати місця, де здійснюються митний контроль та оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які перетинають митний кордон України, та прилеглу до них територію.

Схема розміщення обладнання СВК та графічне зображення контрольованих територій затверджуються наказом митниці ДФС після погодження з підрозділами ДФС, до компетенції яких належать інформаційно-технічне забезпечення, питання організації митного контролю, боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

При в'їзді/виїзді до/з території, де встановлено СВК, встановлюються інформаційні табло з написом "ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ВІДЕОКОНТРОЛЬ".

Даний Наказ вступає в силу після офіційного опублікування.