Українські компанії зможуть без мит експортувати в США 5 тисяч видів товарів

З кінця липня Україна на рівні з іншими державами-бенефіціарами зможе експортувати в США близько 5000 найменувань товарів в безмитному режимі.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Такі можливості Україна отримала в рамках оновлення програми Генеральної системи преференцій (ГСП) США, триватиме з 29 липня 2015 по 31 грудня 2017 року.

Програма ГСП поширюэться на ряд товарів, що найчастіше зустрічаються у виробництві. Серед них: 1. Ряд продукції хімічної промисловості 2. Мінерали і будівельний камінь 3. Ювелірні вироби 4. Певні види продукції сільського господарства та рибальства

В той же час, для користування перевагами безмитного режиму в Сполучених Штатах за системою ГСП, Україна повинна продемонструвати наявність ефективного захисту прав інтелектуальної власності та трудових прав, а українські компанії - відповідність критеріям правил походження товару.

"Зі свого боку імпортери в Сполучених Штатах повинні подати заяву на надання преференцій за оновленою програмою ГСП. У зв'язку з останніми змінами, вони також отримали право на відшкодування мит, які була стягнута з них по охоплених Актом товарів після закінчення терміну програми ГСП у липні 2013 року ".

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року почне діяти раніше відкладений механізм, що вводить в дію зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Такі зміни передбачені Угодою про асоціацію Україна - ЄС.