Сертифікати EUR.1 митниці розпочнуть видавати в 2016 році

Мінфін наказом від 18.11.2014 р № 1142 затвердив Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення товару EUR.1 відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами , з іншого боку.  

Сертифікат видається у випадку, якщо його потрібно пред'явити як доказ, що товари відповідають вимогам правил визначення преференційного походження, встановлених в Угоді про асоціацію, при застосуванні преференційних ставок ввізного мита.  

Сертифікат видається посадовою особою митниці при здійсненні експорту товару або після експорту товару у встановлених Угодою випадках.  

Для отримання сертифікату експортер подає митниці:  

 - заяву, що містить декларацію від експортера;

   - заповнений відповідно до вимог Угоди бланк сертифіката (оригінал сертифіката, дві паперові копії сертифіката та його електронну копію в разі заповнення сертифіката машинописом);  

 - документи, що підтверджують преференційне походження товарів відповідно до вимог Протоколу 1 «Щодо визначення концепції« Походження товарів »і методів адміністративного співробітництва до Угоди, у випадку якщо це перша поставка таких товарів до країн ЄС.    

Рішення про видачу або відмову у видачі сертифіката приймається протягом трьох робочих днів з дня, наступного після реєстрації заяви в митниці.  

 Також Порядком передбачено загальні вимоги до заповнення сертифіката: мова - один з тих, на якому складено Угоду, спосіб - машинопис або друкованими літерами від руки, відсутність виправлень.