Чим загрожує Україні підписання економічної частини асоціації з ЄС

На сьогоднішній день Україна і ЄС ратифікували і підписали угоду про асоціацію. Однак, економічна частина поки ще не узгоджена. Україні дали відстрочку для введення дій положень, а точніше більше, ніж 27 пунктів були відкладені на невизначений час до моменту, поки вирішитися питання з Росією. РФ зі своєї ж сторони досі виступає проти остаточного підписання зони вільної торгівлі між сторонами керуючись тим, що це безпосередньо вплине на російський бізнес. Вони наполягають на зміні тексту угоди, хоча офіційно заявляють, що їх це не стосується. Президент Петро Порошенко заявив, що невдоволення Росії жодним чином не вплинуть на зміну умов угоди, не залежно від того, чи будуть надалі проводитися тристоронні зустрічі чи ні.

Деякі експерти вважають, що Україні необхідно скористатися даною паузою в свою користь. Поки не вступили в силу всі положення, запропоновані обом сторонам, наша держава може виграти в деякому плані. На сьогоднішній день ЄС скасував усі ввізні мита для вітчизняних товарів, чим успішно користуються українські експортери. Варто підкреслити, що ця преференція діє в односторонньому порядку. Фактично, такий стан справ вигідний Україні.

Адже, з одного боку Росія поки що не запровадила проти українських товарів жодних санкцій, а з іншого - Україна в односторонньому порядку отримала основні переваги зони вільної торгівлі без її недоліків. В результаті такої політики експорт України в країни ЄС зріс на 12% (на 1,5 млрд. доларів). І це при тому, що український ринок був захищений від європейських товарів митними зборами.

Тим не менш, в недалекому майбутньому після остаточної ратифікації, російський ринок для України закриється надовго. РФ має намір ввести додаткові мита і митні збори на вітчизняну продукцію, щоб показати серйозність своїх намірів і, як вони кажуть, захистити свій ринок від повені європейськими товарами.

З іншого боку, Україна вже втратила 30% всього експорту в Росію через введення з їхнього боку ембарго. Так що додаткові бар'єри не особливо погіршать ситуацію.

По матеріалам http://rbn.cc/