Cпрощення ведення бізнесу в галузі морського транспорту

В Міністерстві інфраструктури відбувся  брифінг  на тему морських перевезень та спрощення ведення бізнесу. Захід мав на меті роз’яснити переваги схвалених урядом ініціатив відомства щодо дерегуляції умов ведення бізнесу в галузі морського транспорту.

«Основна причина відтоку транзитних вантажів – надмірна бюрократизаціяв українських портах. У той час як наші конкуренти – Констанца, Новоросійськ, порти Балтики –  збільшували вантажопотік за рахунок спрощення процедур, зниження портових зборів, покращення власної інфраструктури і приваблення інвесторів, ми втрачали конкурентоспроможність, стоячи на місці чи навпаки ускладнюючи процедури. Зараз ми комплексно вирішуємо існуючі проблеми, аби повернути українським портам конкурентоспроможність», - підкреслив Андрій Пивоварський.

Найголовніша з запропонованих переваг – суттєве скорочення кількості контрольних процедур. Раніше оформлення судна здійснювалося на борту корабля щонайменше 5 контролюючими органами і тривало кілька годин.

Відтепер судновий агент матиме всі необхідні для оформлення документи завчасно, до моменту прибуття судна в порт. Сама перевірка здійснюватиметься в службовому приміщенні контролюючого органу. Така кардинальна зміна усуне вплив людського фактору, зекономить час і гроші учасників процедур.

Контроль судна під час переходу між портами України тепер потрібен буде лише у порту відбуття та кінцевому порту прибуття.

Раніше нормою були контрольні процедури під час прибуття до і вибуття з кожного порту.

Нововведення скоротять час перебування суден у портах та збільшать пропускну спроможність портів на 15%.Скоротиться час неефективного простою, за який раніше доводилося сплачувати вантажовласникам.

Скасовується необхідність хімічного контролю ізольованого баласту, що зруйнує умови для корупційних схем, обсяги яких оцінюються щонайменше у 500млнгрн на рік. Міністерство ініціювало внесення змін до Постанови КМУ №269 від 29 лютого 1996 р, завдяки яким скасування буде зафіксовано на рівні підзаконного акту.До цього процедуру контролю відміняв лише наказ Міністерства екології і природних ресурсів.

Зводиться до мінімуму також кількість і тривалість процедур при оформленні вантажу. До цього для отримання вантажу потрібні були погодження до 6 контролюючих органів. Відтепер його отримувач контактуватиме лише з одним-двома. Рішення щодо здійснення інструментального контролю вантажу базуватиметься виключно на основі аналізу ризиків, врегульованих Митним кодексом України.

«Раніше деякі норми були прописані так, що контролюючі органи по суті могли влаштовувати перевірки, коли захочуть. Ми усуваємо це поле для маніпуляцій. Якщо в якомусь державному органі – службі чи інспекції – вирішують, що вантаж підлягає додатковій контрольній процедурі, то саме на цю службу чи інспекцію як її ініціатора має бути покладено пов’язані з нею витрати у разі відсутності порушення.Тобто отримувач, який раніше платив за весь процес оформлення, заощадить кошти», - прокоментував Андрій Пивоварський.

Значно спростить ведення бізнесу в галузі морського транспорту скасування низки процедур. Так, скасують і необхідність надання екологічної декларації для вантажів. Ініційована Мінінфраструктури зміна впровадить автоматизований радіологічний контроль, тоді як сьогодні вінздійснюється інспекторами вручну. Це усуне вплив людського фактору, а також приведе українське законодавство у відповідність до світових норм.

Скасуванню підлягає також обов’язкове надання фінансових гарантій доставки контейнерного вантажу при перевезеннях внутрішніми водними шляхами. Наразі річкові перевізники не мають матеріальної змоги забезпечити окрему фінгарантію для кожного контейнера, як це роблять автоперевізники.Саме тому переважна більшість контейнерів іде автошляхами.

«Транспортування контейнерів річкою – це суттєва економія для вантажовласників, адже одна баржа може вмістити, скажімо, 50 контейнерів, тоді як одною вантажівкою можна перевезти лише один-два. В той же час річковий перевізник має забезпечити фінансову гарантію одразу для десятка контейнерів. Це «непідйомні» гроші для більшості компаній. Скасування цієї норми для річкових перевезень дасть поштовх їх розвитку. Це і для доріг буде гарно, адже якщо ці 50 контейнерів не пливуть річкою, їх везуть 50 вантажівок», - зазначив заступник Міністра Юрій Васьков.

За його словами, нововведення дозволить підвищити конкурентоспроможність внутрішніх водних шляхів у порівнянні з автомобільними та зекономить кошти перевізників.

Крім того, оформлення вантажних контейнерів здійснюватиметься до подачі в порт транспорту – автомобілів чи залізничних платформ – для його подальшого перевезення. До цього контейнери завантажувалися на транспортні засоби, і лише після цього починалася процедура оформлення. Таким чином транспорт простоював години або й дні, а плативза це власник вантажу. Відтепер випадків неефективного простою транспорту буде значно менше, як і витрат, з ними пов’язаних.