Держпідприємництво визначило позицію стосовно експорту пелетів, гранул та брикетів

        На адресу Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва надходять чисельні скарги від підприємців, що здійснюють експорт відходів, а саме: пелетів, гранул та брикетів з деревини. Підприємці зустрічаються із складнощами митних процедур, оскільки існує неоднозначне трактування вимог щодо перевезення даних відходів, і як наслідок додаткове навантаження у вигляді ще одного «штампу» на документах.

       Держпідприємництво спільно з представниками Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства доходів і зборів України та Державної екологічної інспекції України провело ряд нарад-консультацій. Обговоренню підлягали питання віднесення пелет, гранул, брикетів (для виробництва яких використовується сировина з деревини) до відходів, щодо яких застосовується процедура контролю, передбачена Базельською конвенцією про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх видаленням.

          За підсумками робочої наради Держпідприємництво дійшло наступного висновку.

       Для експорту гранул, пелетів та брикетів з деревини не потрібно отримувати відповідний висновок Мінприроди оскільки відсутні підстави для підтвердження того, підпадають чи не підпадають відходи до Зеленого переліку відходів, які є об'єктом експорту або імпорту, під дію пунктів 6-33 Положення, затвердженого постановою КМУ № 1120. Експорт вищезазначеної продукції здійснюється на загальних підставах.

        Крім того, відповідно до постанови КМУ  № 1031 від 05 жовтня 2011 року «Деякі питання здійснення державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України» деревина у вигляді брикетів, гранул не підлягає екологічному контролю при вивезенні за межі митної території України.

        Гранули, пелети, брикети з деревини відносяться до альтернативних видів палива.

 Використання та виробництво твердого біопалива на сьогодні сприяє зниженню забруднення природного середовища.

Застосування твердого біопалива підтримується на рівні багатьох держав.

Тому державна підтримка повинна полягати в створенні сприятливих умов для розвитку цієї галузі, в тому числі безперешкодного експорту продукції українських виробників.