Для білоруських виробників у структурі продажу кондитерської продукції встановили квоту в 85%

Продукція білоруських компаній повинна займати не менше 85% всіх продажів кондитерських виробів в країні.

Таке доручення місцевій владі дав прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мясникович, свідчать листи міської влади, які вони розіслали торговим організаціям.

"Якщо раніше імпортний товар займав умовно 50% на полиці, то сьогодні він може претендувати лише на 15%. Це суттєво ускладнило просування, тому що торгівля стала значно скорочувати замовлення. Як результат, спостерігається падіння продажів на 30-50%", - розповів співрозмовник газети в корпорації Roshen. В АВК дії білоруської влади пов'язують з націоналізацією фабрик "Комунарка" і "Спартак". "Через те, що місцеві виробники стали втрачати частку, влада вирішила захистити ринок в першу чергу від імпорту",- сказав менеджер компанії.

Виробники нагадали, що майже весь квітень не могли ввезти свою продукцію в Білорусь. Місцева митниця затримувала транспорт з продукцією на кордоні для додаткових перевірок. У той же час офіційно обмежень поставок не вводили, однак до української продукції застосовувався посилений митний контроль.

Білоруська влада каже, що жодних нормативних документів, які обмежують права українських кондитерів, не існує. "У нас немає ніяких торгових бар'єрів по відношенню до української кондитерської продукції", - заявили в прес-службі міністерства торгівлі, відмовившись від більш докладних коментарів.

В прес-службі Мінекономрозвитку повідомили, що вже займаються проблемою вільного доступу українських кондитерських виробів на ринок Білорусі.

Раніше джерело в МЕРТ пояснило проблеми, які виникли в українських кондитерів в Білорусі, як відповідь на прагнення України ввести обмеження на імпорт нафтопродуктів з Білорусії.

Відзначимо, за даними національного статистичного комітету Білорусі, українська продукція зараз займає третє місце (після молдавською і російською) серед країн-імпортерів за обсягами продажів в країні.