ЄС затвердив порядок тарифних квот для України на 2015 рік

Європейський Союз підтвердив інформацію про те, що тарифні квоти, визначені Угодою про асоціацію України та ЄС, для сільськогосподарської продукції продовжено.

Термін дії даних умов закінчується 31 грудня 2015 року.

До того часу українська продукція АПК буде ввозитися на європейський ринок згідно зі встановленим регламентом без застосування митних податків. Офіційні регламенти Європейського Союзу, що регулюють взаємини з Україною щодо зони вільної торгівлі, були змінені згідно з даною постановою про тарифні квоти.

Таким чином, дія попередніх домовленостей була продовжена до кінця 2014 року і складена в такому ж обсязі на наступний рік.

Квоти на поставки для всіх груп товарів на 2015 рік не помінялися і становлять:

для яловичини - 12 тис.тонн,

молока, йогуртів, кисломолочних продуктів - 8 тис.тонн,

сухого молока - 1,5 тис.тонн,

вершкового масла - 1,5 тис.тонн,

яєчних продуктів - 1,5 тис.тонн,

яєць - 3 тис.тонн, м'яса птиці - 36 тис.тонн,

свинини - 40 тис.тонн.

Обсяги тарифних квот, передбачені автономними торговими преференціями ЄС:

по пшениці складають 950 тис.тонн,

ячменю - 250 тис.тонн,

кукурудзи - 400 тис.тонн.

Співвідношення даних квот і тих поставок, які могла б робити Україна в «вільному режимі», звичайно ж, велике. Сама наявність квот вже обмежує товарообіг. Однак, виходячи з того, що країна раніше не постачала свою продукцію на європейський ринок через певні митні бар'єри, то тепер ці бар'єри прибрали, але поставили обмеження за кількістю. Не дивлячись на це, поставки сільгосппродукції цього року до країн ЄС значно збільшилися.

Проте, виконуючий обов'язки міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій П'ятницький заявив недавно про те, що після визначення нового складу Єврокомісії (вибори в яку пройшли ще 22 жовтня), українська сторона має намір підняти питання про збільшення митних квот. Хоча, враховуючи той факт, що преференції в плані скасування митних зборів були здійснені з одного боку, тобто, ЄС, на ще більші поступки угрупування не піде.