Кабмін остаточно ліквідував Міндоходів

Кабінет міністрів України затвердив положення про Державну фіскальну службу, остаточно ліквідувавши, таким чином, Міністерство доходів і зборів України, рішення про ліквідацію якого було ухвалене на початку березня поточного року.  

Згідно з постановою уряду № 236 , Державна фіскальна служба є центральним органом виконавчої влади, вона несе відповідальність за реалізацію державної політики у сфері стягування податків, ведення митної справи, адміністрування єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Крім того, Державна фіскальна служба здійснює державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями у рамках виконання податкового, митного законодавства і правил сплати єдиного соцвнеску.  

Основними завданнями Держфінслужби, крім реалізації державної політики, визначено:

-контроль за наповненням бюджету у частини податкових і митних платежів;

-контроль за виробництвом і оборотом спирту, тютюнових виробів;

-контроль за своєчасністю розрахунків в іноземній валюті;

-дотримання правил ведення готівкових розрахунків і контроль за наявністю ліцензій або патентів для здійснення операцій, що підлягають ліцензуванню або патентуванню.

При цьому Держфінслужба керується Конституцією України, нормативними актами Кабінету міністрів, але підпорядковується Міністерству фінансів України і подає на розгляд міністра фінансів пропозиції з податкової, митної політики і політики у сфері боротьби з податковими і митними правопорушеннями.

Держфінслужба має право обмінюватися інформацією з іншими органами влади і аналогічними службами іноземних держав, звертатися до суду у передбачених законом випадках, надавати дозвіл на відкриття і експлуатацію митних складів і брати участь у наданні послуг цифровому підпису.

Також Держфінслужба має право проводити аналіз впливу макроекономічних показників і загальноекономічної ситуації в країні на ступінь виконання податкових і митних статей бюджету.

Керівником Державної фінансової служби Кабінет міністрів України призначив Ігоря Білоуса, одночасно звільнивши його з посади першого заступника міністра доходів і зборів України.