Кабмін спрощує процедуру стандартизації

Уряд схвалив законопроект "Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію", який дозволить органам сертифікації самостійно присвоювати реєстраційні номери сертифікатам відповідності.

Основною метою законопроекту є спрощення процедури видачі сертифікатів відповідності та свідоцтв про визнання відповідності. Для цього пропонується дозволити органам сертифікації самостійно присвоювати їм реєстраційні номери", - пояснили експерти Мінекономрозвитку.

Наразі реєстрація сертифікатів відповідності та свідоцтв про визнання відповідності в Реєстрі державної системи сертифікації здійснюється централізовано Держстандартом.

На думку експертів Мінекономрозвитку, дозволивши органам сертифікації самостійно присвоювати реєстраційні номери, вдасться суттєво скоротити час, необхідний підприємствам-суб'єктам підприємницької діяльності для отримання сертифікатів відповідності.

Важливою складовою запропонованих змін до Декрету є встановлення кінцевого терміну його дії, як законодавчого акта, який регулює державну систему сертифікації в Україні.

Цей захід дозволить перейти, починаючи з 2020 року, від обов'язкової сертифікації до системи оцінки відповідності.

Діюча в Україні система стандартизації та сертифікації не відповідає принципам регулювання, прийнятим в ЄС. Вона призводить до значних додаткових витрат національних підприємств, тим самим роблячи їх продукцію менш конкурентоспроможною на українському ринку.