Кабмін визначив процедуру реєстрації національних еталонів

Постановою від 07.10.2015 N 807  Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку та критеріїв надання еталонам статусу національних еталонів, якими визначено процедуру реєстрації національних еталонів. Реєстрація національних еталонів здійснюється Мінекономрозвитку з метою їх обліку та ідентифікації одночасно з наданням їм статусу національних еталонів.

Під час реєстрації національному еталону присвоюється реєстраційний номер, який складається з індексу еталона, номера відповідного виду вимірювань, порядкового номера національного еталона у відповідному виді вимірювань та року надання еталону статусу національного еталона.  

Реєстраційний номер національного еталона присвоюється наказом Мінекономрозвитку одночасно з наданням еталону статусу національного еталона, копія наказу надсилається організації - зберігачу еталона.  Мінекономрозвитку забезпечує розміщення та оновлення на офіційному веб-сайті інформації про зареєстровані національні еталони.  

Ця Постанова набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом від 05.06.2014 N 1314-VII "Про метрологію та метрологічну діяльність" з 1 січня 2016 року.

Нагадаємо, що Національним еталоном вважається еталон, визнаний центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері метрології та метрологічної діяльності, як основа для передачі значень величини іншим еталонам відповідної одиниці величини, що є в державі.

Статус національних еталонів надається:

-  первинним еталонам (у тому числі державним еталонам і еталонам, що є власністю підприємств та організацій);

 - вторинним еталонам (у тому числі державним еталонам і еталонам, що є власністю підприємств та організацій), які мають найвищі метрологічні властивості серед еталонів даної одиниці, що є в державі.

Створення та вдосконалення державних еталонів здійснюється відповідно до державних науково-технічних програм, які розробляються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності, з метою задоволення потреб життєдіяльності людини, економіки і оборони України та інших сфер.