Міндоходів надало роз’яснення щодо здійснення контролю правильності визначення митної вартості товарів

Спеціалісти Міндоходів надали роз’яснення щодо здійснення контролю правильності визначення митної вартості товарів. При цьому наголосили, що з даною метою митний орган вправі застосовувати різні форми контролю, передбачені Митним кодексом України.

Однією з форм такого контролю є перевірка документів та відомостей, наданих під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, шляхом співставлення. Ця форма контролю полягає в співставленні даних про вартість товарів, які заявляє декларант, з даними про вартість таких товарів, які наявні в інших електронних документах, наявних у митного органу на момент здійснення митного оформлення оцінюваних товарів.

Однак у листі зазначили: таке співставлення здійснюють тільки з метою перевірки достовірності наданих декларантом відомостей щодо вартості товарів і виключно для контролю правильності визначення митної вартості та виявлення потенційних ризиків.

Додатково наголосили: рішення митних органів щодо коригування заявленої декларантом митної вартості можуть прийняти виключно за наявності підстав, передбачених ч. 6 ст. 54 МКУ.

МIНIСТЕРСТВО ДОХОДIВ I ЗБОРIВ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ СПРАВИ

07.05.2013N 99-24/1-02-04/796

 

  Начальникам митниць

     З метою забезпечення одноманiтного тлумачення митними органами положень Митного кодексу та запобiгання скаргам суб'єктiв господарювання на неправомiрнi дiї митних органiв при реалiзацiї окремих положень Митного кодексу України, звертаємо увагу начальникiв митниць та керiвникiв пiдпорядкованих їм структурних пiдроздiлiв на наступне.

     Згiдно з частиною п'ятою статтi 54 Митного кодексу України митний орган, з метою здiйснення контролю правильностi визначення митної вартостi товарiв, має право застосовувати рiзнi форми контролю, передбаченi Митним кодексом України.

     Однiєю з форм митного контролю, вiдповiдно до частини першої статтi 336 Митного кодексу України, є перевiрка документiв та вiдомостей, якi вiдповiдно до статтi 335 Митного кодексу України надаються митним органам пiд час перемiщення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення через митний кордон України.

     Як зазначено в статтi 337 Митного кодексу України, перевiрка документiв та вiдомостей, якi подаються митним органам пiд час перемiщення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення через митний кордон України, здiйснюється вiзуально, iз застосуванням iнформацiйних технологiй (шляхом проведення формато-логiчного контролю, контролю спiвставлення, контролю iз застосуванням системи управлiння ризиками) та в iншi способи, передбаченi Митним кодексом України.

     При контролi спiвставлення здiйснюється порiвняння даних, якi мiстяться в митних декларацiях або iнших документах, поданих для митного контролю або митного оформлення, з даними, якi мiстяться в електронних копiях митних декларацiй та iнших документах, що надходять з митних та правоохоронних органiв сумiжних держав; в унiфiкованих електронних дозвiльних документах, що надходять з iнших державних органiв, та iнших електронних документах, пов'язаних з перевiркою достовiрностi даних, що перевiряються.

     Таким чином, митнi органи пiд час здiйснення контролю правильностi визначення заявленої декларантом митної вартостi мають право застосовувати таку форму контролю як контроль спiвставлення.

     Зазначена форма контролю полягає в спiвставленнi даних про вартiсть товарiв, якi заявляє декларант, з даними про вартiсть таких товарiв, якi мiстяться в iнших електронних документах, наявних у митного органу на момент здiйснення митного оформлення оцiнюваних товарiв.

     Разом з тим, таке спiвставлення здiйснюється тiльки з метою перевiрки достовiрностi наданих декларантом вiдомостей щодо вартостi товарiв i виключно для контролю правильностi визначення митної вартостi та виявлення потенцiйних ризикiв.

     При цьому наголошуємо, що рiшення митних органiв щодо коригування заявленої декларантом митної вартостi приймаються виключно за наявностi пiдстав, передбачених частиною шостою статтi 54 Митного кодексу України.

Директор Департаменту митної справи О.М.Дороховський