Мінфін: про нові податки на транспорт

Міністерство фінансів має намір подати на розгляд парламенту проект податкової реформи, метою якої були визначені спрощення, уточнення певних норм та запровадження принципу справедливості у відношенні всіх суб'єктів господарювання.

У відомстві зазначили, що над проектом працювали представники громадськості, бізнес-асоціацій, іноземні та українські експерти. 

Згідно з проектом реформи, пропонується підвищити оподаткування для власників автомобілів преміум- та люкс-класу, середня ринкова вартість яких перевищує 1 млн грн. Також передбачено підвищення оподаткування власників квартир площею від 350 кв. м і більше та будинків — від 500 кв. м.

Зокрема, проект податкової реформи передбачав введення в Україні податку на нові автомобілі терміном експлуатації не більше п'яти років і збільшення податку на дорогі автомобілі вартістю понад 1 млн грн.

Говорячи про оподаткування автомобілів, заступник міністра фінансів О. Макеєва розповіла, що Мінфін аналізує можливість встановити податок зі звичайних авто "віком" до 5 років на рівні близько 800 грн. При цьому, не виключено, що власники автомобілів, «старших» за 5 років, будуть платити певний екологічний збір (як це практикується, зокрема, в країнах Європи). Чинний же податок на рівні 25 тис. грн на рік має лишитися для автомобілів преміум-класу. Їх перелік буде визначати Кабмін окремою постановою (йдеться про 10-15 марок на кшталт "Мазератті", "Ламборджині", "Бентлі").

Нинішню систему оподаткування авто представник Мінфіну назвала несправедливою, оскільки є авто, які мають об`єм двигуна менше 3 літрів, але коштують вони значно більше, ніж деякі авто об`ємом двигуна понад 3 літрів і за які доводиться платити податок 25 тис грн.

У будь-якому разі заступник міністра фінансів звернула увагу, що 27 серпня Нацрада реформ може й не затвердити проект податкової реформи. Вона розповіла, що, крім презентації «мінфінівського», будуть ще, зокрема, «коментарі й додатки» з боку глави ДФС, бюджетного комітету Верховної Ради та представників експертного середовища.

На даний момент в Україні діє щорічний транспортний податок у розмірі 25 тисяч гривень на розкішні авто з об'ємом двигуна понад 3 літри і віком не більше 5 років.

Даний податок був введений у рамках законодавчих змін до Податкового кодексу, прийнятих парламентом в кінці 2014 року і вступили в силу з 1 січня 2015 року.