Міністерство інфраструктури про сертифікацію транспорту,що походять або вироблені в США

Сьогодні, 21 жовтня, під головуванням заступника Міністра інфраструктури України Юрія Лавренюка та за участі представників відповідних органів державної влади, органів сертифікації, офіційних дилерів КТЗ та представників громадськості відбулась міжвідомча нарада стосовно обговорення проблемних питань сертифікації колісних транспортних засобів, які походять або вироблені в США.

З метою реалізації положень Женевської Угоди 1958 року Урядом була прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 09.06. 2011 № 738 «Деякі питання сертифікації транспортних засобів, їх частин та обладнання». Відповідно до наказу Мінінфраструктури від 17.08.2012 № 521 затверджено Порядок затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання. Порядок затвердження конструкції – розроблено на основі актів ЄС та затверджено вимоги безпечності, яким повинні відповідати КТЗ, їх частини та обладнання, для їх введення в обіг в Україні.

До 01.01.2016 сертифікація колісних транспортних засобів (КТЗ) в Україні здійснювалась в державній системі сертифікації (УкрСЕПРО). З 01.01.2016 відповідно до наказу Мінекономрозвиткувід 06.05.2015 № 451, обов`язкову сертифікацію колісних транспортних засобів в державній системі сертифікації (УкрСЕПРО) скасовано і оцінювання відповідності КТЗ відбувається у відповідності до Порядку затвердження конструкції.

На сьогоднішній день постає проблема відсутності конкретного механізму сертифікації автомобілів, які походять або вироблені в Сполучених Штатах Америки. Ця тема викликала неабиякий резонанс у імпортерів американських автомобілів, окремих громадських організацій та ЗМІ.

Під час міжвідомчої наради, Юрій Лавренюк наголосив на тому, що проблема яка постала у сфері сертифікації автомобілів, які вироблені в США вже близько місяця опрацьовується в Міністерстві інфраструктури України:«Міністерство інфраструктури веде активну роботу щодо вирішення цього питання. Всі зацікавлені сторони повинні прийти до єдиного консенсусу та прикласти максимальних зусиль для того, щоб запровадити зміни які дадуть можливість надання сертифікації автомобілів виробництва Сполучених Штатів Америки та водночас не допустити можливих порушень закону, які можуть бути наслідками дорожньо-транспортних пригод у майбутньому».

В ході наради було прийнято рішення щодо створення робочої групи, задля технічного відпрацювання всіх моментів та впровадження змін до наказу Мінінфраструктури від 17.08.2012 № 521, які в подальшому врегулюють всі проблемні питання сертифікації КТЗ котрі походять, або вироблені в Сполучених Штатах Америки.

Міністерство інфраструктури України чекає на листи від усіх зацікавлених сторін, щодо надання кандидатур до включення їх у відповідну робочу групу.

Кінцевий термін надання пропозицій - 24 жовтня 2016 року.

По матеріалам Міністерства інфраструктури України.