Митний союз: з 14 серпня 2013 зміняться умови застосування процедури МДП

Як відомо, в Женеві в 1975 році була прийнята Митна конвенція про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП (конвенція МДП).

Принцип дії міжнародної системи гарантій вельми простий.

Кожне національне об'єднання, що представляє інтереси транспортного сектору в державі - учасниці Конвенції МДП, 1975р., І визнане митними органами цієї держави, гарантує в разі виявлення будь-якого порушення процедури МДП на території цієї країни сплату всіх належних митних зборів і податків.

Однак до теперішнього часу залишається неврегульованим питання виконання АСМАП своїх зобов'язань щодо сплати митних платежів відповідно до Конвенції МДП 1975 Станом на 1 червня 2013 сума заборгованості, що утворилася у зв'язку з порушенням процедури МДП, перевищує 20 млрд. рублів і складає 41% від загальної суми заборгованості учасників зовнішньоекономічної діяльності перед митними органами.

Проблеми, що виникають при стягненні заборгованості по митних платежах і пенями при недоставку товарів за книжкою МДП, наступні:

- Перевізниками, які отримали допуск до процедури МДП, не проводиться сплата митних платежів і пені у строки, встановлені у вимозі про сплату митних платежів і пені;

- Є випадки порушення АСМАП встановлених строків сплати митних платежів і пені.

Крім того, надається АСМАП забезпечення своїх зобов'язань перед митними органами не відповідає митного законодавства Митного союзу і законодавству Російської Федерації про митну справу.

З метою забезпечення дотримання митного законодавства Митного союзу та забезпечення повноти та своєчасності надходження до Федерального бюджету митних платежів з 14 серпня 2013 приміщення товарів під митний режим митного транзиту з використанням книжок МДП буде здійснюватися за умови забезпечення дотримання митного транзиту із застосуванням загальних заходів забезпечення сплати митних мит, податків, передбачених пунктом 1 статті 217 Митного кодексу Митного союзу.