Нацбанк уніфікував вимоги до платежів на користь нерезидентів.

Впорядковано перерахування коштів у гривнях на коррахунки банків-нерезидентів за дорученням клієнтів-резидентів. Національний банк України уніфікує порядок проведення платежів на користь нерезидентів. Про це йдеться в постанові НБУ №593 від 9 вересня, повідомили в прес-службі Нацбанку.

"Постанова правління Національного банку України від 9 вересня 2015 №593" Про затвердження змін до постанови правління Національного банку України від 3 вересня 2015 №581 "встановлює вимоги до платежів у національній валюті на користь нерезидентів, аналогічні вимогам до платежів в іноземній валюті ", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, регулятор уніфікує порядок перерахування коштів у гривнях на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів за дорученням клієнтів-резидентів.

Це стосується операцій за договорами, укладеними резидентами з нерезидентами.

Так, уповноважені банки, які здійснюватимуть таку операцію, повинні попередньо зарахувати кошти на окремий аналітичний рахунок.

"Відтепер кошти будуть перераховані на рахунок банку-нерезидента не раніше четвертого операційного дня після того, як уповноважений банк внесе інформацію про запланованої операції до відповідного реєстру та надасть його Національному банку України. Зараз такий порядок застосовується до аналогічних операціях в іноземній валюті", - зазначили в НБУ.

У той же час забороняється здійснювати такі операції, якщо кошти в гривнях були залучені клієнтами-резидентами у формі кредиту. Аналогічна вимога вже діє при здійсненні операцій з купівлі валюти.

За даними Нацбанку, зміни набирають чинності з 10 вересня 2015.