Національний Банк спростив умови для імпорту енергоресурсів

  Національний банк України спростив умови розрахунків за операціями з імпорту енергетичних товарів. Це передбачено постановою від 4 березня № 139 про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 23 лютого 2015 року № 124, яка набула чинності 5 березня.

 Зміни спрямовані на забезпечення належних умов для безперебійного постачання України енергетичними товарами.

 Зараз уповноважені банки зобов'язані здійснювати авансові платежі в іноземній валюті за імпорт товару за зовнішньоекономічним договором, загальна вартість якого перевищує 500 тис. Дол. США (в еквіваленті), виключно з використанням акредитивної форми розрахунків. До сих пір виключення в дії цієї вимоги було зроблено для життєво необхідних товарів, перелік яких був встановлений Законом № 73-VIII (зокрема, до них належали і товари енергетичного імпорту). Але виключення перестало застосовуватися з 1 січня 2016 року, коли Закон втратив чинність.

 З огляду на це, НБУ передбачив перелік товарів, до яких зможе застосовуватися виняток.

 Відтепер вищевказане вимога не поширюється на операції з купівлі енергетичних товарів - нафти, газу природного, електроенергії, бензину, дизпалива і т.п.

  З огляду на рекомендації Ради бізнес-омбудсмена, Національним банком введено аналогічне виключення для реалізації проектів, що фінансуються за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій.