Оприлюднено проект Порядку моніторингу контрольованих операцій

Державна Фіскальна Служба України оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку проведення моніторингу контрольованих операцій та Порядку опитування уповноважених, посадових осіб та / або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення».

Зокрема, ДФСУ при аналізі звітів про контрольованих операціях та / або документації з трансфертного ціноутворення має право опитувати уповноважених осіб та / або працівників платника податків.

Моніторинг же пропонується здійснювати шляхом:

• спостереження за цінами і умовами, які застосовуються сторонами контрольованих операцій;

• аналізу інформації про проведення контрольованої угоди, звітів про контрольованих операціях та документації з трансфертного ціноутворення;

• аналізу інформаційних джерел, що містять інформацію та відомості про господарську діяльність платників податків та / або необхідні для встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципом «витягнутої руки».

Як відзначають розробники проекту, прийняття наказу забезпечить виконання норм Податкового кодексу, сприятиме врегулюванню спірних питань між контролюючими органами та платниками податків при визначенні цін в контрольованих операціях, удосконалить податковий контроль за трансферним ціноутворенням.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються ДФСУ протягом одного місяця з дня оприлюднення.