Порядок ввезення товарів на неконтрольовану територію

Наказом Антитерористичного центру при СБУ від 22 січня 2015 № 27ог затверджено Тимчасовий порядок здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів уздовж лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей.

Документом передбачено порядок видачі дозволів на перевезення вантажу (товарів) через кордон неконтрольованої території. Громадянин (власник або уповноважена ним особа), який має намір ввезти або вивезти вантаж (товар) повинен звернутися з відповідною заявою до Державної Фіскальної Служби за місцем реєстрації як платник податків.

Заява подається в письмовій або електронній формі.

Терміни розгляду заяви на ввезення / вивезення вантажу (товарів):

- Гуманітарна допомога - до 3 робочих днів;

- Товари для виробничих потреб - до 10 робочих днів;

- Інші товари - до 30 робочих днів.

Гуманітарні вантажі перевозяться на тимчасово неконтрольовані території після визнання їх гуманітарною допомогою - у порядку, визначеному Мінсоцполітики.

Органами ДФС у встановлені терміни розглядається заява та за погодженням з координаційним центром приймається рішення про надання дозволу на ввезення / вивезення вантажу або про відмову.

Підстави для відмови у наданні дозволу:

- Вантаж заборонений для ввезення або вивезення;

- Інформація правоохоронних органів про можливість використання такого товару в злочинних цілях або використання такого товару терористичними організаціями на неконтрольованої території;

- Інформація про порушення одержувачем або постачальником вантажу вимог податкового або митного законодавства;

- Інформація про використання коштів за поставлений товар з метою фінансування тероризму;

- Інформація про причетність власника або одержувача товару до терористичної організації;

- Інформація про відсутність постачальника або одержувача за місцем знаходження або інша інформація, яка не дозволяє здійснити заходи щодо встановлення фактичного постачальника або одержувача вантажу.

Контроль за переміщенням товарів через кордони тимчасово неконтрольованих територій здійснюється підрозділами ДФС із залученням інших органів відповідно до їх повноважень. Транспортний засіб, яким перевозиться вантаж, підлягає обов'язковій перевірці на предмет відповідності вантажу наданим дозволом, а також, наявності заборонених для перевезення товарів.

Перевірка вантажу здійснюється працівниками контрольного пункту протягом 24 годин з моменту в'їзду транспортного засобу на цей контрольний пункт.

За результатами огляду наявного вантажу в транспортному засобі та відповідності даним, зазначеним у дозволі, такому транспортному засобу надається право проїзду до місця призначення, про що робиться відмітка в такому дозволі із залишенням одного примірника дозволу на контрольному пункті.

У разі встановлення невідповідності вантажу даним, зазначеним у дозволі, під час огляду наявного вантажу в транспортному засобі, або встановлення наявності заборонених вантажів, до такого транспортному засобу і вантажу застосовуються заходи, передбачені чинним законодавством