Пропонують при купівлі інвалюти не стягуватимуть військовий збір

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді скасувати оподаткування військовим збором операції з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти.

 На розгляд внесена пропозицію щодо виключення з підпункту 1.7 пункт 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України цифр та знаків "165.1.51" містить законопроект №2436 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору".

Як повідомили у прес-службі ВР, під час обговорення члени Комітету підтримали законопроект та зазначили, що запровадження Законом №211-VIII з 13.03.2015р. оподаткування військовим збором операцій з валютними цінностями, зазначеними у підпункті 165.1.51 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України, виявилося помилковим, оскільки при обміні однієї валютної цінності на іншу (іноземної валюти на національну) відбувається еквівалентний обмін і доходу у фізичної особи не виникає.

На сьогодні редакція підпункту 1.7 пункт 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України визнає всю вартість еквівалентного обміну як об'єкт для справляння військового збору.

 На комітеті погодились, що існування чинної норми Кодексу щодо справляння військового збору з обміну валюти спричиняє негативний вплив на ринок операцій з іноземною валютою та призводить до поглиблення дестабілізації фінансового ринку України.