Росія постановила: з 2016 року зона вільної торгівлі з Україною буде припинена

Договір про зону вільної торгівлі з Україною буде припинений з 1 січня 2016 року, йдеться в наказі Російської Федерації від 16.12.2015 року.

Як зазначається в документі, причина - «виняткові обставини, що зачіпають інтереси та національну безпеку».

Договір був підписаний в жовтні 2011 р.  Він зафіксував мита, першими документ ратифікували Росія, Україна і Білорусь. Потім приєдналися Вірменія, Казахстан, Киргизія, Молдавія.

Із 2016 рку набуває чинності угода про вільну торгівлю між Україною та ЄС. Російська влада не раз заявляла, що хоче захистити внутрішній ринок від європейських товарів, які почнуть безмитно надходити через Україну. У вересні 2014 року введення режиму вільної торгівлі України з ЄС було відкладено, щоб країни встигли знайти рішення проблеми. На час перехідного періоду Україна отримала право безмитно поставляти ряд товарів в ЄС, але поставки європейських товарів обкладаються митом.

Товарообіг Росії та України в 2014 р склав $27,9 млрд, знизившись на 29,6% в порівнянні з тим же періодом 2013 році за даними російської Федеральної митної служби.

За січень - вересень 2015 року оборот склав $12,5 млрд, скоротившись ще вдвічі.

Україні буде потрібно кілька років, щоб компенсувати втрати через закриття Росією свого ринку, заявив Президент України Петро Порошенко.