Розміщення резидентами валютних цінностей на рахунках за межами України

       Національний банк своєю постановою від 24.07.2015 N 479 вніс зміни до Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України, якими визначено, що розміщення валютних цінностей на рахунку, відкритому фізособою - резидентом під час її перебування за кордоном(менше 183 днів поспіль), після повернення цієї фізособи в Україну має здійснюватися на підставі ліцензії, яку ця особа повинна отримати не пізніше 2-х місяців з дати її повернення в Україну. Протягом цих 2-х місяців фізособа має право розміщувати валютні цінності на такому рахунку без ліцензії (за винятком випадку переказу коштів з України на такий рахунок, що потребуватиме отримання ліцензії).

       Фізична особа має отримати ліцензію не пізніше 24-х місяців з дати її повернення в Україну. Протягом цих 24-х місяців фізособа може розміщувати валютні цінності на такому рахунку без ліцензії (за винятком випадку переказу коштів з України на такий рахунок, що потребуватиме отримання ліцензії).

        Розміщення валютних цінностей на рахунку, відкритому фізособою - нерезидентом, після набуття цією фізособою статусу резидента України повинно здійснюватися на підставі ліцензії, яку ця особа має отримати не пізніше 24-х місяців з дати набуття нею статусу резидента України. Протягом цих 24-х місяців фізособа має право розміщувати валютні цінності на такому рахунку без ліцензії (за винятком випадку переказу коштів з України на такий рахунок, що потребуватиме отримання ліцензії).

       Також, збільшено строк дії ліцензії з 1-го року до 3-х років для фізосіб, які не є підприємцями. Постанова набрала чинності 28 липня 2015 року у зв'язку з її опублікуванням в Офіційному інтернет-представництві Нацбанку від 27.07.2015 р.

        З посиланням на www.ligazakon.ua.