Створення вільної економічної зони «Крим»

Інформуємо, що Законом України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.2014 № 1636-VII запроважується вільна економічна зона «Крим», функціонування якої на період тимчасової окупації здійснюється з урахуванням особливостей, визначених розділом II «Перехідні положення» зазначеного Закону (далі – Закон №1636-VII).

Закон №1636-VII опублікований 26.09.2014 у виданні «Голос України» №184 (5934) та згідно з пунктом 1 Розділу III «Прикінцеві положення» цього Закону набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування – 27.09.2014 року.

У зв’язку з цим інформуємо про особливості здійснення митних формальностей, пов’язаних з переміщенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення через адміністративний кордон вільної економічної зони «Крим».

Підтвердження сертифікату походження

Товари, які відповідають критеріям повністю вироблених, достатньо перероблених чи ввезені на митну територію України та випущені для вільного обігу на тимчасово окупованій території України, вважаються товарами походженням з України та вільно переміщуються на іншу територію України без застосування будь-якого мита. Це відбувається  за умови подання сертифіката про походження товару з України. Такий сертифікат видається торгово-промисловими палатами України на іншій території України.

Для підтвердження походження товарів, що виготовляються у вільній економічній зоні «Крим», застосовуються сертифікати форми У-1.

У разі надання при митному оформленні зазначеного сертифіката до товарів не застосовується будь-яке мито (ввізне мито; сезонне мито; спеціальне мито, антидемпінгове мито, компенсаційне мито).

Відповідна норма передбачена частиною 6.6 ст. 6 Закону України від 12.08.2014  № 1636-VII.  

Застосування ставки ПДВ при поставці товару

Відповідно до абзацу другого підпункту 5 пункту 12.4 Закону України від 12.08.2014 № 1636-VІІ,  поставка товарів, що мають митний статус українських товарів, з іншої території України на територію ВЕЗ «Крим» прирівнюється до митного режиму експорту, у тому числі для цілей тарифного та нетарифного регулювання.       Відповідно до пункту 195. 1 Податкового кодексу України, операції з експорту товарів (супутніх послуг) оподатковуються за нульовою ставкою, якщо їх експорт підтверджений митною декларацією, оформленою відповідно до вимог митного законодавства.

 Справляння податків на території вільної економічної зони "Крим"

Згідно пунктів 5.2 та 5.3 статті 5,  взаємовідносини між особами, які мають податкову адресу на території ВЕЗ «Крим», та особами, які мають податкову адресу на іншій території України, є контрольованими операціями згідно із статтею 39 Податкового кодексу України, а юридичні особи (відокремлені підрозділи) та фізичні особи, які мають податкову адресу (місцезнаходження/місце проживання) на території ВЕЗ «Крим», для цілей оподаткування прирівнено до нерезидентів.

Водночас, повідомляємо, що пунктом 12.3 ст.12 встановлено, що особи, які перебували на обліку в контролюючих органах або мали місцезнаходження (місце проживання) на території АР Крим або м. Севастополя на початок тимчасової окупації, звільняються від виконання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» під час здійснення їхньої підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території України.