ТПП України про походження товарів з території Криму

Товари, що походять з території Криму, не отримають преференціцний режим. 

У ході переговорів з представниками Комісії ЄС з питань застосування автономного преференційного режиму на товари українського походження (починає діяти з кінця квітня 2014 року), українській стороні було повідомлено про неможливість надання преференційного режиму товарам, що походять з території Криму.

Відповідно, сертифікати походження, видані ТПП Криму та її відділеннями і Cевастопольською ТПП, на товари, що імпортуються до країн ЄС, не будуть визнаватися митними органами ЄС.

Це рішення європейської сторони викликано тим, що ТПП України не має можливості контролювати та координувати діяльність ТПП Криму та Севастопольської ТПП з оформлення та видачі сертифікатів походження, оскільки територія Криму наразі не контролюється з боку державних інституцій України.

Для запобігання конфліктним ситуаціям, ризикам та непередбаченим втратам експортерів ТПП України поінформувала ТПП Криму і Севастопольську ТПП, що з дати введення в дію режиму автономних преференцій (орієнтовно - 23 квітня цього року) митні органи ЄС не будуть приймати для оформлення преференційні сертифікати форми А на товари, що походять з території Криму та імпортуються до країн ЄС.

Що стосується майбутніх автономних торговельних преференцій, то відповідно до позиції ЄС, ТПП Криму і Севастопольська ТПП не розглядаються європейською стороною у якості органів з оформлення сертифікатів EUR-1 з урахуванням зазначених обставин.