Уряд затвердив порядок визначення середньоринкової вартості автомобілів в Україні

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок визначення середньоринкової вартості автомобілів, мотоциклів та мопедів для визначення доходу з метою обкладання податком фізичних осіб при їх продажу. Про це йдеться в постанові уряду №403 від 10 квітня 2013 року, опублікованій у газеті "Урядовий кур’єр", передає УНН.

Відповідно до документу, середньоринкова ціна транспортного засобу залежить від його строку експлуатації, пробігу та цін на нові аналогічні транспортні засоби. Для цього в формулі розрахунку ціни використовуються коригуючи коефіцієнти.

Порядком визначено, що нормативним середньорічним пробігом для автомобілів виробництва країн СНД є 22 тис. км, а для автомобілів інших країн виробництва

– 27 тис. км.

При цьому для транспортних засобів із строком експлуатації до 1 року, а також транспортних засобів, різниця між середньорічним та нормативним середньорічним пробігом яких становить до 2 тис. км, коригуючий коефіцієнт залежності від його пробігу не визначається.

Крім того, в разі експлуатації транспортних засобів понад 12 років, коефіцієнт залежності від строку експлуатації знижується на 1 для легкових автомобілів і на 2 для мопедів та мотоциклів за кожний рік, але не може бути меншим ніж 4.

Джерелом інформації про ціни нових транспортних засобів в Україні визначені офіційні прас-листи виробників (дирерів) або довідкові дані про ціни щодо ідентичних або аналогічних транспортних засобів в Україні чи країнах-виробниках (експортерах) з урахуванням податків та зборів.

Документом також передбачено, що середньоринкова вартість транспортних засобів розраховуватиметься щоквартально Міністерством економічного розвитку та торгівлі України для кожної марки та моделі транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу і оприлюднюватиметься до 10 числа наступного місяця на сайті відомства.

Порядок розроблений відповідно до п.173.1 статті 173 Податкового кодексу України, яка визначає порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна.

Нагадаємо, що ставка оподаткування об'єктів рухомого майна становить 5%.