В НБУ помітили підстави для лібералізації валютного ринку

14 квітня 2015 року під час чергової наради в Національному банку України представники банківської спільноти погодилися, що ситуація на грошово-кредитному ринку, у тому числі його валютному сегменті, демонструє ознаки стабілізації.

Гонтарева зауважила, що є підстави говорити про досягнення еквілібріуму на валютному ринку. За останні тижні ми спостерігаємо там стабільну ситуацію. Тому Нацбанк констатує нявність передумов для лібералізації ринку та послаблення деяких обмежень.Так уже з 10 квітня 2015 року для платежів за імпорт деяких життєво необхідних товарів за прямими контрактами з їх виробниками, а також товарів військового призначення, було скасоване обов’язкове використання акредитивної форми розрахунків".

Також вона акцентувала увагу присутніх на монетарній політиці регулятора та повідомила, що суттєві темпи приросту інфляції (за підсумками березня - 10,8%, у річному вимірі - 45%) змусили Нацбанк залишити незмінним розмір облікової ставки.

Банкіри обговорили зміни до законодавства, що регулює діяльність банківської системи. Усі представники банків позитивно оцінили прийняття ВР в першому читанні законопроекту № 1195 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів)".

Актуальним для банківської системи також є питання посилення інституційної спроможності та незалежності Національного банку України.

Як проінформували представники регулятора, відповідний законопроект, що створить умови для оптимізації роботи органів управління Національного банку та унеможливить політичне вручання в його діяльність, має бути зареєстровано в парламенті вже цього тижня.

По матеріалам УНІАН