Введено спецмито на імпорт в Україну гнучких пористих плит, блоків і листів з пінополіуретану

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) в результаті розслідування, порушеної 3 липня 2015 року, ухвалила 26 травня рішення тимчасово, строком на три роки, ввести спецмита на імпорт в Україну гнучких пористих плит, блоків і листів з пінополіуретану, що класифікуються за кодом УКТЗЕД 3921 13 10 19.

"Спеціальні заходи застосовано строком на три роки введенням спецмита, розмір ставки якого становить: з дня застосування спеціальних заходів - 13,09%; через 12 місяців з дня застосування спеціальних заходів - 12,44%; через 24 місяці з дня застосування спеціальних заходів - 11,81%. Спеціальні заходи застосовуються з дня набрання законної сили рішенням комісії ", - повідомляється в газеті" Урядовий кур'єр "у суботу, 28 травня.

За результатами свого розслідування, комісія прийшла до висновку, що зростання обсягів імпорту в Україну товару з пінополіуретану стався в 2013-2014 роках, тобто напередодні і в період, коли обсяги продажів і виробництва національного виробника скоротилися (продажу - на 12,60%, виробництво - на 11,78%).

"Постійне зростання обсягів імпорту в Україну відбувався на рівні цін, значно нижче рівня цін продажу товару на внутрішньому ринку України національним товаровиробником і нижче його собівартості", - зазначено в повідомленні, при цьому підкреслюється, що низький рівень цін імпорту став причиною швидкого зниження ціни на аналогічний товар українського виробництва. Крім того, ціни імпортного товару були нижче не тільки цін на подібний товар, але і нижче його собівартості.

"Витіснення національного товаровиробника з внутрішнього ринку України і зменшення його частки в споживанні на внутрішньому ринку (з одночасним скороченням обсягів загального споживання на 8,05%), привели до істотного падіння обсягів продажів національного виробника на 12,60%, і, як наслідок, скорочення надходжень від продажів і падіння прибутку на 67,91% ", - робить висновок комісія.

При цьому додає, що міжнародні зобов'язання, взяті Україною, не суперечать застосуванню спеціальних заходів щодо зростаючого імпорту, що заподіює значну шкоду національному товаровиробнику.

Рішення комісії набирає чинності через 40 днів з дня опублікування повідомлення про нього в газеті "Урядовий кур'єр".

Дія спеціальних заходів не поширюється на імпорт в Україну товару походженням з таких країн: Республіка Ісландія, Князівство Ліхтенштейн, Королівство Норвегія, Швейцарська Конфедерація, Чорногорія, Республіка Вірменія, Республіка Казахстан, Республіка Азербайджан, Туркменистан, Республіка Узбекистан, Республіка Таджикистан, Киргизстан, Ангола, Бангладеш, Бенін, Буркіна-Фасо, Бурунді, Камбоджа, Чад, Демократична Республіка Конго, Центральноафриканська Республіка, Джибуті, Гамбія, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гаїті, Лаоська Народно-Демократична Республіка, Лесото, Мадагаскар, Малаві, Малі, Мавританія, Мозамбік , М'янма, Непал, Нігер, Руанда, Самоа, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Соломонові Острови, Танзанія, Того, Уганда, Вануату, Замбія.

Як повідомлялося, МКМТ порушила розслідування на підставі заяви ТОВ "Інтерфом" (Обухів Київської обл.), "Інтерфом-Захід" (Тернопільська обл.), "Інтерфом-Дніпро" (Дніпропетровськ), і "Інтерфом-М" (Синельникове Дніпропетровської обл .), що входять в групу "Інтерфом" - провідного в Україні виробника еластичного пінополіуретану (поролону).

Об'єктом розслідування є гнучкі плити, блоки і листи з пінополіуретану, що класифікуються за кодом УКТЗЕД 3921 13 10 19.

Згідно з даними Держстату, імпорт, які охоплюють ширший кодом УКТЗЕД 3921 13 00 00 в Україні в 2015 році знизився на 18% в натуральному вираженні - до 4,23 тис. Тонн і на 22,4% в грошовому вираженні - до $ 21,13 млн. експорт в натуральному вираженні збільшився на 1,6% - до 1,41 тис. тонн, проте в грошовому подешевшав на 3,9% - до $ 3 млн.

В результаті в 2014 році обсяги продажів "Інтерфома" на тлі зростання обсягів споживання товару на 1,2% до 2012 року скоротилися на 12,6%, обсяг виробництва - на 11,8%, рентабельність реалізації товару на внутрішньому ринку знизилася на 66% , прибуток - на 69%, зайнятість працівників - на 7,7%.

Основними імпортерами цієї продукції в Україну в минулому році були Польща - 1,93 тис. Тонн до $ 6,12 млн, Угорщина - 0,65 тис. Тонн на $ 3,04 млн і Італія - 0,42 тис. Тонн на $ 3,66 млн.

Група "Інтерфом", що працює на ринку з 1997 року, є провідним в Україні виробником еластичного пінополіуретану (поролону). Також випускає матраци та подушки власної торгової марки Noble.

По матеріалам interfax.