Видачу висновків санепідемекспертизи планується реформувати

В Госпродпотребслужбі, якій перейшов ряд функцій СЕС, заявили про доцільність реформування системи здійснення держконтролю у частині видачі висновків державної санепідемекспертизи.

Підходи до видачі висновків застаріли і потребують перегляду: «Якщо поглянути на ті документи, які ми зараз підписуємо, то більшість з них - це просто фікція, своєрідна індульгенція на 5 років роботи того чи іншого підприємства, або на здійснення імпорту, яка не підкріплена належним чином », заявив голова цього відомства.    

Пропонується розділити це питання на три складові - в залежності від ступеня ризику:    

1) особливо небезпечні види продукції (пестициди і агрохімікати). За такої продукції обов'язково потрібно проводити токсикологічні дослідження, і має видаватися висновок санепідемекспертизи, яке є передумовою реєстрації;    

2) продукція середнього ступеня ризику. В цьому випадку є можливість обмежитися декларацією виробника, яка за певних умов може бути підкріплена протоколом про випробування лабораторних або наукових інститутів;  

 3) низько-ризиковані види продукції, які взагалі не вимагають ніякого висновку.  

 Таким можна зберегти посилений контроль за особливо небезпечною продукцією і одночасно дерегулювати ринок. Ось чому і виникла гостра  необхідність розробити відповідні законодавчі ініціативи, спрямовані на формування такої досить зрозумілою і логічною моделі.    

Джерело: Госпродпотребслужба