Щодо банківських металів та правил їх переміщення

Згідно Інструкції про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженої постановою Правління НБУ від 27.05.2008 № 148, громадяни можуть переміщувати банківські метали лише за умови письмового декларування митному органу.

Фізична особа (резидент і нерезидент) має право ввозити в Україну та вивозити за її межі банківські метали вагою, що не перевищує 500 г, у вигляді зливків і монет на умовах письмового декларування митному органу.

Підставою вивезення є індивідуальна ліцензія, яку видає територіальне управління Національного банку за місцем проживання фізичної особи.

Банківськими металами  є золото, срібло, платина і метали платинової групи вищих проб відповідно до світових стандартів. Вони можуть бути у зливках і порошках, що мають сертифікат якості.

Довідково:

До банківських металів відносяться також монети з дорогоцінних металів з пробами для вітчизняних монет не нижче:

для золота - 995,

для срібла - 999,

для платини і паладію - 999,5.

Для іноземних монет з дорогоцінних металів проби повинні бути не нижче:

для золота - 900,

для срібла - 925,

для платини та паладію - 999.

Звертаємо увагу, що монети із зазначеними пробами відносяться до банківських металів незалежно від того чи є вони засобом платежу на території України чи ні.

Монети України із дорогоцінних металів з нижчими пробами переміщуються через митний кордон України згідно з порядком, установленим для переміщення готівки.