Змінюються правила перебування українців в Росії

     З 1 серпня цього року громадянам України , які бажають жити в Росії, доведеться або придбавати патент на роботу, або отримувати дозвіл на тимчасове проживання або притулок на російській території.        

     Влада Росії посилює правила перебування для громадян України на російській території. До 1 серпня нинішнього року українці могли без обмеження по часу знаходитися в РФ і працювати без будь-яких додаткових дозвільних документів. Такі преференції були введені після початку бойових дій на сході української держави. Однак, як пояснив у середу, 22 липня, журналістам глава ФМС РФ Костянтин Ромодановський, тепер ситуація буде змінюватися.  

    "З 1 серпня ми запускаємо для громадян України 120-добовий механізм визначення свого правового або трудового статусу. Якщо громадянин цієї країни отримає патент, дозвіл на тимчасове проживання або інший статус, що дозволяє йому тут перебувати, то ніяких проблем у нього не буде. Якщо ж він знаходиться в тіні, працює таємно або таємно тут перебуває, то через 120 діб ми закриємо йому в'їзд на російську територію строком на три роки ", - сказав міністр.    

    Закриття права на в'їзд до Росії буде відбуватися автоматично - після того як порушник термінів покине російську територію, його дані будуть внесені в спеціальну електронну базу даних і назад його вже не пустять.  Українців, які втекли від війни з Донецької або Луганської області, всі ці нововведення не торкнуться - для них збережеться пільговий міграційний режим перебування в Росії.     

    За даними ФМС, сьогодні в Росії знаходиться 2600000 громадян України, з них трохи менше половини - близько 1 млн осіб - це вихідці з південно-східних областей. Крім того, зараз 570 тис. Українців екстрено перебралися в РФ, отримали тимчасовий притулок або дозвіл на тимчасове проживання.

Ще 100 тис. осіб скористалися державною програмою з переселення співвітчизників, яка дозволяє отримати російське громадянство у спрощеному порядку.