Перевезення швидкопсувних харчових продуктів

Швидкопсувні вантажі — це досить велика категорія продуктів, які при перевезенні потребують дотримання температурного режиму та необхідного рівня вологості. У свою чергу, швидкопсувні продукти поділяються на окремі групи: продукція рослинного походження, продукція тваринного походження, продукти переробки та живі рослини (квіти й саджанці).

Для кожної групи продуктів, а іноді й для кожного окремого продукту, існують суворо визначені державними, регіональними чи технологічними документами вимоги до перевезень.

     Для  перевезення швидкопсувних харчових продуктів найбільше використовуються рефрижератори та опалювані  транспортні засоби.

      До рефрижераторів відносяться ізотермічні транспортні засоби, які мають індивідуальну або загальну для декількох одиниць холодильну установку, яка дозволяє при середній зовнішній температурі +30 ° С  знижувати температуру в середині порожнього кузова й потім підтримувати її на постійному рівні.

Рефрижератори класів А, В і С мають холодильні установки, які забезпечують яку задану фактично постійну температуру в наступних межах:

рефрижератори класу А: +12 ° С: 0 ° С

рефрижератори класу В: +12 ° С: -10 ° С

рефрижератори класу С: +12 ° С: -20 ° С

      Холодильні установки рефрижераторів класу D, E, F забезпечують постійні свідчення температури:

рефрижератори класу D: +2 ° С

рефрижератори класу E: -10 ° С

рефрижератори класу F: -20 ° С

      До опалювальних відносяться ізотермічні транспортні засоби, які мають опалювальну установку, яка дозволяє підвищувати температуру всередині порожнього кузова й потім підтримувати її без додаткового надходження тепла протягом мінімум дванадцяти годин на фактично постійному рівні не нижче +12 ° С при середній зовнішній температурі повітря для

класу А: -10 ° С

класу В: -20 ° С

    

  На кожний транспортний засіб, допущений до перевезення швидкопсувних харчових продуктів у міжнародному сполученні, видається свідоцтво.

Бланк свідоцтва повинен бути надрукований мовою країни, яка видала його, а також англійською або французькою мовами; рубрики повинні бути пронумеровані.

Свідоцтво або його відповідна фотокопія повинні перебувати під час перевезення на транспортному засобі та пред'являтися на першу вимогу контролерів.

Для збереження високої якості перевезення швидкопсувних харчових продуктів необхідно суворе дотримання цілого ряду вимог:

      До них в першу чергу варто віднести:

а) ретельний підбір доброякісних продуктів, призначених для транспортування;

б) правильне розміщення продуктів у кузові транспортного засобу, що забезпечує належну циркуляцію повітря й ефективне використання холоду;

в) суворе дотримання температурних вимог щодо призначених для перевезення продуктів у вантажному приміщенні транспортного засобу перед його завантаженням і в процесі транспортування;

г) контроль за станом температурного режиму в вантажному приміщенні в процесі транспортування;

д) доставка продуктів в пункти призначення у встановлені терміни.

     Перевозити заморожені продукти рекомендується при наступних температурах:

тварини олія та жири: -10 ° С

масло: -12 ° С

фрукти: -18 ° С

овочі: -18 ° С

фруктові соки та концентрати: -20 ° С

м'ясо: -18 ° С

птах: -18 ° С

риба, краби: -18 ° С

жирна риба: -20 ° С

заморожені креми: -20 ° С

готові страви: -18 ° С

     При навантаженні заморожених продуктів допускається попереднє підвищення температури на 3 ° С (жири на 2 ° С).

При навантаженні швидкопсувних харчових продуктів повинні суворо дотримуватися вимог санітарного та ветеринарного контролю.

У разі порушень встановлених вимог будь-яка країна має право заборонити ввезення швидкопсувних харчових продуктів на свою територію і використання вже завезених.

Перелік основних швидкопсувних вантажів:

 1. Овочі і гриби свіжі і консервовані (крім в'ялених і сушених): баклажани, перець свіжий, огірки, помідори, капуста, картопля, цибуля ріпчаста, буряк столовий, бруква, редиска, гриби свіжі, овочі та гриби солоні і мариновані всякі, повидло і пюре з овочів, зелень всяка.

2. Фрукти і ягоди свіжі та консервовані (крім в'ялених і сушених); кавуни, банани, дині, фрукти та ягоди свіжі, цитрусові плоди, субтропічні культури, фрукти і ягоди мариновані, повидло, пюре і тісто фруктове і ягідне, різні джеми і конфітюри, варення фруктове і ягідне.

3. М'ясо і м'ясопродукти (в тому числі птиця бита та дичина), м'ясокопченості і ковбаси і жири тваринні: м'ясо тварин у всякому вигляді, сало і жири, птиця бита, ендокринне сировина, субпродукти.

4. Молоко і молочні продукти: молоко свіже, вершки, сметана, сир, різні сорти сиру, бринза, масло вершкове і топлене.

5. Яйце і яєчний меланж.

6. Риба, рибопродукти та раки: ікра жива рибоводних і мальки, риба всяка: жива, охолоджена, морожена, копчена, солона і маринована, ікра всяка і раки.

7. Маргарин, маргусалін, компаунд-жир, а також сало штучне з рослинних олій.

8. Алкогольні напої: пиво і портер, вино медове, вина фруктові і ягідні, вина виноградні, бекмес, сусло виноградне, настоянки, наливки та шампанське.

9. Напої безалкогольні, води мінеральні, натуральні та штучні й напої безалкагольние всякі.

10. Дріжджі хлібопекарські пресовані.

11. Консерви у герметичній упаковці.

12. Рослини живі: дерева і кущі живі, розсада овочева, саджанці всякі і інший посадковий матеріал, рослини вічнозелені, квіти живі та зрізані.