Перевозимо негабаритний вантаж

Перевозимо негабаритний вантаж

Організовуючи негабаритні перевезення треба подбати про отримання спецдозволу від Мінтранспорту. Розміри негабаритного вантажу впливають на вартість і терміни виготовлення такого дозволу.

Існує певна специфіка і в різних державних службах, наприклад, італійських і французьких, де дозволи на негабаритні перевезення іноді доводиться чекати до трьох місяців.

У перевізника обов'язково повинно бути спецдозвіл на перевезення негабаритного вантажу держави, по чиїй території проходить транспортування.

У ньому повинні бути зазначені реєстраційний номер транспортного засобу, його габаритні розміри і вагу, прізвище водія, маршрут, дозволене час в'їзду-виїзду та руху, а також, обмеження на проїзд негабаритного транспорту.

Перевезення негабаритних великовагових вантажів без спецдозволів карається в кожній країні згідно з чинним законодавством.

У Європі компанію-перевізника,яка порушила правила перевезення негабаритних вантажів, можуть оштрафувати, позбавити ліцензії, або навіть, заборонити проїзд по території Євросоюзу.

             Правила перевезення великогабаритних і негабаритних вантажів транспортом

У сфері негабаритних перевезень існують свої правила, вимоги та стандарти.

           А саме: Перевезення негабаритних вантажів автомобільним транспортом в Україні регулюється Правилами дорожнього руху, які є обов'язковими для всіх - і для перевізників негабариту, і для водіїв будь-яких інших транспортних засобів.

І тільки вже потім негабаритні перевезення регулюються особливими правилами перевезення великовагових і небезпечних вантажів.

Перевезення негабаритних великовагових вантажів вимагає підвищеної уваги в розподілу навантажень на осі транспортного засобу.

Навантаження на осі при перевезенні негабаритного вантажу повинні розподілятися таким чином, щоб не перевищувати встановлені виробником транспортного засобу граничні величини.

При перевезенні великовагових вантажів, маса напівпричепа повинна відповідати технічним нормативам, встановленим заводом - виробником.

Але й цього недостатньо, так як під час початку перевезення, і в ході самої перевезення негабаритних вантажів, перевізник негабариту повинен постійно контролювати розташування, якість кріплення, фіксації негабаритного вантажу, а також його загальний стан.

Водій зобов'язаний проявляти пильність, щоб уникнути падіння перевезеного негабаритного вантажу, а також стежити за тим, щоб не створити перешкод руху власного транспортного засобу, а також іншим учасникам дорожнього руху.

Особливості перевезення великогабаритних і негабаритних вантажів

Перевезення негабаритних вантажів допускається якщо:

а) негабаритний вантаж ніяк не обмежує водієві огляд

б) негабарит не знижує стійкості транспортного засобу і не перешкоджає управлінню їм

в) перевозиться негабаритний вантаж не закриває зовнішні освітлювальні пристрої, інші світлові прилади та світловідбивачі, розпізнавальні знаки, знаки реєстрацію ТЗ в ГИБДД, не заважає сприйняттю та розумінню сигналів, що подаються водієві рукою

г) негабаритний вантаж не створює шум, не піднімає пил, не надає забруднюючого ефекту на навколишнє середовище в цілому і проїжджу частину зокрема.

Якщо стан при перевезенні великогабаритних вантажів не відповідає наведеним вимогам, то водій зобов'язаний вжити заходів до усунення порушень перерахованих правил, або припинити рух.

Вантаж, що виступає за габарити транспортного засобу спереду і ззаду більш ніж на 1 м або збоку більш ніж на 0,4 м від зовнішнього краю габаритного вогню, повинен бути позначений пізнавальними знаками такими як «Великогабаритний вантаж».

При перевезенні негабаритних вантажів в темний час доби і в умовах недостатньої видимості, крім того, вантаж повинен бути позначений спереду - ліхтарем чи світлоповертачем білого кольору, ззаду - ліхтарем чи світлоповертачем червоного кольору.

Перевезення великогабаритних вантажів і рух транспортного засобу, габаритні параметри якого з вантажем або без нього перевищують по ширині 2,55 м (2,6 м - для рефрижераторів і ізотермічних кузовів), по висоті 4 м від поверхні проїжджої частини, по довжині (включаючи один причіп) 20 м, або рух транспортного засобу з вантажем, виступаючим за задню точку габариту транспортного засобу більш як на 2 м здійснюється у відповідності зі спеціальними правилами.

     Безпека

Безпечні негабаритні перевезення можуть забезпечуватися наявністю в штаті транспортної компанії досвідчених водіїв-професіоналів з великим стажем роботи, а також використанням спецтехніки для перевезення негабаритних вантажів, великовагових, великогабаритних та небезпечних вантажів.

Особливість перевезення негабаритних вантажів полягає в особливому швидкісному режимі. Швидкість руху транспортного засобу під час перевезення негабаритного вантажу не повинна перевищувати 60 км / год (по дорогам) та 15 км / год (при русі по мостах).

Для дотримання безпеки руху під час перевезення негабаритних вантажів водію забороняється відхилятись від заданого маршруту, перевищувати дозволену (позначену в дозволі на перевезення негабаритного вантажу) швидкість руху, здійснювати рух в умовах ожеледі або при поганій видимості, обумовленої метеоумовами (менше 100 м).

В ході перевезення тралом, нізкорамніком, лафетом негабаритних вантажів забороняється рухатися по узбіччю дороги, здійснювати зупинку поза спеціально позначених автостоянок, що знаходяться поза дороги.

Перевезення негабаритного вантажу слід негайно припинити, якщо виникла несправність автотранспортного засобу або погане кріплення вантажу негабаритного вантажу, яке може бути погрозою безпеки дорожнього руху.

Особливістю перевезення негабаритних вантажів також є технічна вимога того, щоб гальмівна система автопоїзда управлялася педаллю гальма автомобіля-тягача.

Крім того, напівпричіп ТЗ слід обладнати справним гальмом стоянки.

Також необхідна наявність спеціального пристрою, що гарантує автоматичну зупинку при розриві магістралей, що зв'язують автомобіль-тягач з напівпричепом.

Автопоїзд, призначений для перевезення негабаритних вантажів, повинен бути обладнаний як мінімум чотирма противідкотними упорами.

На кабіні установлено як мінімум 2 зовнішніх дзеркала заднього виду (по обидві сторони кабіни).

На кожен автопоїзд зобов'язані бути встановлені спеціальні розпізнавальні знаки «Автопоїзд», «Довгомірний транспортний засіб» та «Великогабаритний вантаж».

Всі автопоїзда повинні бути оснащені також і проблисковими маячками (кольори: оранжевий або жовтий).