Про карнет "А.Т.А."

Карнет ATA — уніфікований міжнародний митний документ, прийнятий відповідно до положень Конвенції про тимчасове ввезення, укладеної у Стамбулі 26 червня 1990 року. Скорочення «A.T.A.» — це комбінація абревіатур французьких слів «admission temporaire» і англійських «temporary admission». Останнім часом більш вживаним є скорочення «ATA» (без крапок).

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.12.2004 № 988-р та Порядком видачі книжок (карнетів) A.T.A., затвердженим постановою Уряду України від 29.11.2006 № 1654, повноваження виступати гарантуючою організацією, що видає в Україні книжки (карнети) ATA, надані Торгово-промисловій палаті України.

ТПП України може делегувати повноваження щодо видачі книжок (карнетів) ATA регіональним торгово-промисловим палатам, залишаючись при цьому єдиною гарантуючою організацією в Україні.

Зі вступом ТПП України до міжнародної мережі гарантуючих асоціацій Україна з 1 березня 2008 року стала повноправним членом міжнародної системи ATA й запровадила на своїй митній території обіг карнетів ATA.

Карнет АТА - міжнародний митний документ, що використовується як митна декларація для товарів, які тимчасово без мита ввезені на митну територію країни-учасниці Стамбульської Конвенції.

Карнет АТА гарантує сплату імпортного мита, митних зборів і платежів на території цієї країни у випадку порушення власником карнету митного режиму тимчасового ввезення.

              Переваги використання карнетів АТА

По-перше, зникає потреба заповнювати будь-які митні документи безпосередньо у пунктах пропуску через митний кордон, оскільки карнет ATA заповнюється заздалегідь в організації, що уповноважена видавати ці карнети. Карнет АТА містить відривні аркуші для митних органів країн-учасниць, митний кордон яких перетинається.

По-друге, власник карнету АТА при тимчасовому ввезенні товарів на термін до одного року звільняється від сплати ввізного мита, зборів і податків. Власник карнета ATA оплачує послуги організації, що його видала та грошову заставу, яка буде повернена після виконання операції тимчасового ввезення

По-третє, за одним карнетом ATA товар може бути оформлений для тимчасового ввезення (транзиту) в (через) декілька країн-учасниць міжнародної системи карнетів ATA.

              Основні групи товарів, для тимчасового вивезення яких використовується карнет АТА

                             - промислове устаткування

                             - та продукція;

                             - фотографічне та фільмографічне обладнання;

                             - ювелірні вироби;

                             - одяг;

                             - медичне обладнання;

                             - тварини;

                             - мистецькі твори та вироби;

                             - археологічні експонати;

                             - театральні костюми і декорації;

                               -комп`ютери та ін.

 Карнети АТА не можуть бути використані для товарів, що призначені для модифікації та ремонту.

              Мета використання товарів, що вивозяться за карнетами АТА

                             - показ на виставках, ярмарках, шоу;

                             - спортивні змагання;

                             - використання професійного устаткування у виробничих операціях;

                             - як комерційні зразки та ін.

                                 

                                 Форма карнетів АТА

  1. Обкладинка зеленого кольору.
  2. Відривні документи (вилучаються з карнета АТА уповноваженою особою митного органу)
  • жовтого кольору (для митних органів України як країни тимчасового вивезення товарів);
  • білого кольору (для митних органів країн тимчасового ввезення);
  • блакитного кольору (для митних органів транзитних країн).

       3. Невідривні документи для кожного відривного документа відповідно жовтогобілого і блакитного кольорів (не вилучаються з карнета АТА).

Кількість відривних та невідривних документів, з яких комплектується карнет ATA, залежить від кількості країн тимчасового ввезення, а також кількості транзитних країн, через митну територію яких прямує вантаж.

1.

Перша сторінка обкладинки містить офіційний серійний номер, термін дії карнета ATA, країни, в яких передбачено його використання, мету використання товарів, печатку, дату та підпис уповноваженої особи торгово-промислової палати, яка видала карнет ATA, а також підпис (та печатку) власника карнета ATA. Номер карнета АТА дублюється на всіх відривних та невідривних документах.

 

Друга сторінка обкладинки містить загальний перелік товарів, який засвідчено печаткою торгово-промислової палати, що видала карнет ATA. Загальний перелік товарів дублюється на всіх відривних документах і не може бути змінений після видачі карнета ATA.

 

При необхідності можуть використовуватися додаткові аркуші зеленого кольору, які також засвідчуються печаткою торгово-промислової палати, що видала карнет ATA.Додаткові аркуші дублюються у відповідному кольорі і для всіх відривних документів. На всіх додаткових аркушах до загального переліку товарів має бути номеркарнета ATA.

 

Третя сторінка обкладинки містить інструкції щодо користування карнетом ATA.

 

Четверта сторінка обкладинки містить перелік національних асоціацій-гарантів країн-членів міжнародної гарантійної мережі системи АТА та реквізити особи, що видалакарнет АТА.

2.

Жовтий відривний документ EXPORTATION/ВИВЕЗЕННЯ використовується при митному оформленні тимчасового вивезення товарів.

 

Жовтий відривний документ REIMPORTATION/ЗВОРОТНЄ ВВЕЗЕННЯ використовується при митному оформленні зворотнього ввезення товарів, що були раніше тимчасово вивезені.

 

Білий відривний документ IMPORTATION/ВВЕЗЕННЯ використовується при митному оформленні тимчасового ввезення товарів до країни/митної території тимчасового ввезення.

 

Білий відривний документ REEXPORTATION/ВИВЕЗЕННЯ використовується при митному оформленні вивезення раніше ввезених товарів із країни/митної території тимчасового ввезення.

 

Блакитні відривні документи TRANSIT/ТРАНЗИТ використовуються для митного оформлення товарів при його переміщенні територією транзитної країни/митної території.

3.

Невідривні документи відповідного кольору оформлюються уповноваженою особою митного органу разом із відривними документами, яким вони відповідають.