Зміни у порядку виконання міжнародних автоперевезень між Україною та Росією

Міністерство інфраструктури інформує українських автоперевізників про суттєві зміни у порядку виконання міжнародних перевезень між Україною та Російською Федерацією. 

Відтепер міжнародні транзитні автомобільні перевезення вантажів з України до Республіки Казахстан через територію РФ здійснюються з території Республіки Білорусь. Це означає, що згідно з нововведеннями водії не мають права перетинати україно-російський кордон, натомість можуть заїжджати на територію РФ через Білорусь і лише за умови наявності облікових талонів та спеціальних засобів ідентифікації (пломб). 

Таке рішення російської сторони закріплене указом президента РФ від 1 січня 2016 року.

Міністерство інфраструктури вважає таке ускладнення транзиту через РФ ще однією спробою російської влади негативно вплинути на економічну ситуацію в Україні.

Непродумане рішення російської сторони без чіткого механізму його реалізації та неузгоджена квота дозволів на 2016 рік наразі призвели до повної зупинки перевезень між країнами. Більше того, таке різке обмеження транзиту через територію РФ ставить під загрозу інтереси третіх країн, які не зможуть отримати необхідні товари.

Поки ситуація не вирішена, українська сторона закликає перевізників не планувати поїздки до Російської Федерації задля уникнення незручностей для водіїв та додаткових витрат для бізнесу. Про будь-які зрушення в цьому питанні Мінінфраструктури повідомлятиме додатково.

Нагадаємо, що затримка з узгодженням квоти дозволів на 2016 рік пов’язана з закінченням дії відповідної Угоди між нашими країнами та пропозицією РФ ввести квоту на двосторонні перевезення та зменшити кількість дозволів на транзитні, що матиме негативні наслідки для галузі.

Українська сторона не погоджується на зміну умов та буде відстоювати свою позицію на усіх рівнях, оскільки діє в інтересах вітчизняних перевізників.

 По матеріалам Урядового порталу